Atlas al taramurilor fermecate din basmele romanesti

Atlas al taramurilor fermecate din basmele romanesti

0 1412

Este noul proiect editorial dedicat copiilor brasoveni, care vor invata sa lucreze cu harta si sa interpreteze scene din ilustratii. Coordonat de Biblioteca Judeteana Brasov si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National, atlasul cu geografia basmelor romanesti este unic in tara si in strainatate si va aparea la jumatatea lunii octombrie

Este noul proiect editorial dedicat copiilor brasoveni, care vor invata sa lucreze cu harta si sa interpreteze scene din ilustratii. Coordonat de Biblioteca Judeteana Brasov si cofinantat de Administratia Fondului Cultural National, atlasul cu geografia basmelor romanesti este unic in tara si in strainatate si va aparea la jumatatea lunii octombrie. 500 de copii care au participat la activitatile proiectului vor primi atlasul gratuit.
Basmul cult romanesc este reinventat la Brasov prin intermediul atlasului care va descrie taramurile fermecate si locurile din povestile copilariei.
Proiectul urmareste crearea unui instrument util pentru documentarea privind lumea basmului romanesc si prezentarea personajelor intr-un mod atragator.
Povestile vor fi expuse succint, astfel incat sa ii indemne pe copii sa citeasca toate intamplarile prin care trec personaje precum Harap Alb, Praslea cel Voinic sau Greuceanu. Un dictionar cu ilustratii ii va introduce pe elevi in documentarea istorica, deoarece povestea este prima istorie cu care copiii iau contact, spune istoricul Alexandru Stanescu, redactor sef proiect editorial.
Initiatorii atlasului cred ca elevii vor retine mult mai usor anumite detalii, prin intermediul povestilor cu multe desene si harti, proiectul fiind de fapt o enciclopedie ilustrata a basmelor romanesti. Sursele de inspiratie au fost hartile medievale si cele renascentiste.atlas basme2
Metodele interactive de lectura incurajeaza creativitatea micilor cititori.
Culoarea locala este data de introducerea cetatilor si castelelor din judetul Brasov si din tara, in hartile realizate. Astfel, copiii vor vedea ca Imparatia Imparatului Verde se afla la Cetatea Rasnov, iar cea a Imparatului Rosu, la Castelul Corvinilor.
Lucrarea va avea 88 de pagini. Vor fi relatate pe scurt 12 povesti si se vor ilustra zece harti si un dictionar ilustrat de personaje. La jumatatea lunii octombrie va fi gata si se va distribui gratuit, celor 500 de copii, care au participat la atelierele de povesti si concursurile de povestit basme din cadrul proiectului. 98 % din pagini vor contine ilustratii, realizate de graficianul Liana Stanescu. Povestile vor fi rezumate si asamblate de consultantul stiintific dr. Alexandru Stanescu. Grupul tinta al proiectului editorial in valoare de 71.000 de lei este format din copii, cu varsta cuprinsa intre 6 si 14 ani.

 

Vifor Rotar

 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.