Atmosfera vikinga in gradina Cetatii Rasnov
Zeci de vizitatori ai Cetatii Rasnov au facut cunostinta cu vechile ocupatii ale vikingilor. La Festivalul de Reconstituire Istorica care a avut loc in weekend, turistii au putut vedea lupte nordice prezentate in maniera comica, si obiceiurile de zi cu zi ale populatiei normande. Scenetele si costumele purtate de voluntarii straini au fost principalele atractii ale festivalului
Zeci de vizitatori ai Cetatii Rasnov au facut cunostinta cu vechile ocupatii ale vikingilor. La Festivalul de Reconstituire Istorica care a avut loc in weekend, turistii au putut vedea lupte nordice prezentate in maniera comica, si obiceiurile de zi cu zi ale populatiei normande.
Scenetele si costumele purtate de voluntarii straini au fost principalele atractii ale festivalului.
Dupa mai mult de un mileniu de la marile incursiuni in sudul Europei, vikingii au ajuns pentru prima oara in Transilvania, la Cetatea Rasnovului, pe care au pus stapanire timp de patru zile. Oamenilor le place sa vada luptele, mai ales baietilor care isi creaza o identitate si se transpun in aceste personaje, spune unul dintre eroii legendei vikinge pe cale sa se teasa la Rasnov.
Cea de-a sasea editie a Festivalului de Reconstituire Istorica de la Rasnov s-a desfasurat in gradina Cetatii, unde 43 de vikingi din Europa si Statele Unite au distrat vizitatorii si i-au transpus in vremurile de demult. Sotiile vikingilor, cu diverse ocupatii, au insufletit viata cotidiana din cetate.
Voluntarii straini care au imbracat costumele vikingilor au cele mai neasteptate profesii in viata reala. Potrivit Ingridei Galadriel Nielson, liderul Asociatiei „Trondheim Vikinglag”, partenerul norvegian al evenimentului, expertii in reenactment sunt studenti la arheologie si istorie, ingineri, doctori, sau menajere.
Pentru ca publicul a fost format si din foarte multi copii, scenele de lupta au fost interpretate de voluntarii straini intr-un mod distractiv.
Si adultii prezenti in weekend la Cetatea Rasnov s-au declarat incantati de ceea ce au vazut. Degustarea alimentelor traditionale, muzica medievala si reconstituirea unor batalii au facilitat dialogul publicului cu pasionatii de istorie.
Editia din acest an a festivalului a promovat patrimoniul cultural al zonei prin conceptul de istorie vie si a valorificat mestesugurile traditionale si reperele identitare ale comunitatii. Desfasurarea evenimentului a fost posibila prin intermediul unui proiect finantat din fonduri norvegiene.
Vifor Rotar