A(u) ars arhiva SIPA?

A(u) ars arhiva SIPA?

0 68

Incendiul care a izbucnit, vineri dimineață, într-o clădire din curtea Penitenciarului Jilava și care a topit serverele și mai multe computere ar fi afectat, cel puțin parțial, arhiva fostei SIPA, care era depozitată în același imobil, informează ziarul Gîndul.
Conform reprezentanților închisorii, deși serverele au fost compromise complet și mai multe unități centrale de calculator s-au făcut scrum cu tot cu documentele pe care le aveau în memorie, fișele deținuților nu ar fi fost afectate, în condițiile în care toate detaliile legate de condamnați ar fi implementate în baza de date existentă la nivelul ANP, unde sunt introduși absolut toți deținuții, la nivel național.
Surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) susțin că, într-un birou alăturat s-ar fi aflat arhiva fostului Serviciu de Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA) de la Jilava, dar și un birou în care se aflau, în format fizic, unele documente legate de condamnați.
Pompierii au declanșat o anchetă pentru a stabili cauza exactă a incendiului și după primele verificări s-ar fi stabilit că, cel mai probabil, focul a izbucnit din cauza unui scurtcircuit. Totodată, după finalizarea verificărilor, la nivelul unității penitenciare va avea loc și o anchetă internă.

NOTA
SIPA, o „siglă” de tristă amintire, a fost inființată (1991) de ministrul de Justiție Mircea Ionescu Quintus (în guvernul Theodor Stolojan) prin ordin ministerial. Atunci Serviciul Independent pentru Protecție și Anticorupție (SIPA), ca structură departamentală în subordinea Direcției Generale a Penitenciarelor, avea scopul de a urmări și controla infracțiunile cu implicații majore din penitenciare.
Un ministru de tristă amintire, Valeriu Stoica, SIPA a trecut SIPA, tot printr-un ordin al ministrului, în subordinea directă a ministrului Justiției, care dorea ca acest serviciu secret să se ocupe și de „protecția” magistraților.
În 2007 Guvernul Nastase a schimbat numele Serviciului Independent pentru Protecţie şi Anticorupţie – SIPA (cu multe acuze de poliție politică) în Direcţia Generală de Protecţie şi Anticorupţie. Este de reținut faptul ca acest „servicu de culegere de informații” in folosul unor persoane (incepând cu ministru care coordona activitatea), pentru prima dată structura este obligată să prezinte rapoarte de activitate Parlamentului, (H.D.R.)

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.