Au dat cartoful pe soia!
Brasovul, faimos pentru cultura de cartofi, ar putea deveni o regiune importanta pentru cultivarea plantei de soia. Fermierii s-au reorientat dupa ce au constatat ca, in ultimii ani, productia cartofilor a devenit tot mai putin rentabila. Importurile masive de cartofi si cheltuielile mari pe hectar i-au facut pe multi sa se reprofileze si sa cultive acum soia pe sute de hectare de teren
Brasovul, faimos pentru cultura de cartofi, ar putea deveni o regiune importanta pentru cultivarea plantei de soia. Fermierii s-au reorientat dupa ce au constatat ca, in ultimii ani, productia cartofilor a devenit tot mai putin rentabila. Importurile masive de cartofi si cheltuielile mari pe hectar i-au facut pe multi sa se reprofileze si sa cultive acum soia pe sute de hectare de teren.
Ioan Benea, fermierul din Harman care lucreaza peste 750 de hectare de teren, a decis ca, in acest an, pe 47 de hectare sa planteze soia. Decizia a venit dupa ce, ani la rand, afacerile cu cartofi au mers tot mai prost. Si asta nu pentru ca productia ar fi fost mica ci din pricina invaziei de cartofi de pe pietele externe.
Cultura de soia a atras atentia fermierilor, pentru ca este foarte profitabila. Soia ajunge sa se vanda si cu 1 leu si 50 de bani kilogramul, in timp ce pe un kilogram de cartofi fermierii brasoveni au ajuns sa ia si 25 de bani. In plus, soia nu este pretentioasa si are costuri de intretinere de 10 ori mai mici decat cartoful.
Fermierii spun ca soia se preteaza foarte bine in zona noastra pentru ca este o planta iubitoare de apa. In acelasi timp, fixeaza bine in sol azotul, care este benefic pentru culturile care vor fi insamantate in viitor. In judetul Brasov, peste 700 de hectare de teren sunt cultivate in prezent cu soia.
Vifor Rotar