Au revoir austerity

Au revoir austerity

0 1062

Sa nu uitam ca Franta este o putere militara nucleara, pe cand Germania cu „spielhozen” in loc de cuirasa, este mare-n „punga” si atat. Nimeni nu a fost cretin sa lase Germania care a pornit doua Razboaie Mondiale sa fie o putere militara. Ipocrizia care lasa ca Germania sa creada ca ea conduce UE, este de inteles dar nici o tara dintre cele care au batut Germania de doua ori, nu inghite asa ceva. Dna Merkel ar trebui sa aiba decenta sa nu intinga atza macar din instinct de conservare. Pactul de Stabilitate al UE, cel care obligă țările membre să-și mențină deficitul bugetar la 3% și datoria publica la cel mult 60% din PIB, ramane un pact pentru austeritate, întărit în anii ce au urmat crizei financiare mondiale de o altă serie de legi europene.
Președintele Francois Hollande a declarat în fața camerelor reunite ale parlamentului Franței, fara sa-l intrebe pe dl. Ciolos, că ”pactul pentru securitate primează în fața pactului pentru stabilitate”, un mesaj cât se poate de clar adresat Berlinului și Comisiei Europene.
Franța își propune cheltuieli militare suplimentare, dorește suplimentarea posturilor în instituțiile de forță și, prin urmare, nu mai vrea să fie constrânsă bugetar de undeva de la Berlin sau Bruxelles. Deficitul bugetar estimat pentru 2016 se va urca in noile condiții la 3,4% in Franta!! 
Pe fondul atentatelor de la Paris, nici măcar  letonul slugarnic Valdis Dombrovskis, vicepreședinte al Comisiei Europene, nu a îndrăznit să-l contrazică, așa cum a făcut-o nu odată în ultima perioadă, la solicitartea angela-merkel-telpreședintelui Jean-Claude Juncker. De aceasta dată, Dombrovskis a ieșit spasit în fața presei și a spus că ”securitatea cetățenilor Franței și în Uniune este o prioritate în această situație tragică”. Declaratia a fost făcută cand vicepreședintele Comsiei a prezentat avizul Comsiei pentru bugetele țărilor membre euro in 2016.
La Berlin, informația nu a fost primită prea bine. ”Au revoir austerity”, titrează ediția online in limba engleză a cotidianului Handelsblatt.
Cancelarul Angela Merkel pare să fi fost luată prin suprindere de poziția socialistului Francois Hollande imediat după atacurile de la Paris. De la o țară lovită se putea aștepta un moment de repliere, însă Hollande a plusat și încă foarte mult – modificarea constituției care să confere președintelui puteri excepționale în asemenea situații și să ușureze prelungirea stării de urgență, trimiterea portavionului Charles de Gaulle pe coastele siriene și denunțarea de facto a pactului de stabilitate. Abordarea cu tente naționaliste a președintelui o poate priva pe Marine Le Pen de procente însemnate, iar primul test vor fi alegerile regionale din decembrie. Însă mult mai important pentru guvernul socialist de la Paris este să iasă din constrângerile bugetare, după ani în care Franța a fost penalizată pentru depășirea pragului de deficit bugetar cu 0,1%, în timp ce, recent, conservatorii europeni dirijati de la Berlin, doreau să acorde o indulgență guvernului de aceeași culoare de la Madrid pentru o depășire mai gravă, în speranța că acesta va câștiga alegerile în detrimentul stângii.
Franța pare să continue mult mai îndrăzneț pe o linie pe care a inițiat-o odată cu venirea la putere a socialiștilor – intervenționism în Africa și Orientul Mijlociu – și să contrapună această politică justificată prin apărarea Europei în fața destabilizării teroriste cu cea a Germaniei, care în mod tradițional refuză implicareă militară directă și prefera să alimenteze cu arme puterile așa-zis democrate, în beneficiul economiei germane. Este timpul ca UE, Comisia Europeană să înțeleagă că este o luptă care privește Franța, însă și Europa. HOLLANDE F
Cu câteva luni în urmă atotputernică, Angela Merkel pare să asiste tăcută la prabusirea Europei disciplinate fiscal pe care și-o dorea. Nu poate reacționa altfel în fața Franței, singurul stat UE care s-a plasat mereu pe o pozitie de egalitate cu Berlinul, aparent paralizată și de problemele interne.
Ministrul de Finanțe al Bavariei, Markus Soeder, s-a distanțat de aliații creștin-democrati de la Berlin și a spus că ”Parisul schimbă totul”.
Rațiunile economice cu care politicienii și institutele germane au împânzit presa continentală pot să pălească în fața rațiunilor politice aduse acum în prima linie de Francois Hollande. Președintele Franței poate să aibă dreptate când sugerează că valorile europene pe care jihadiștii doresc să le pună în pericol pot fi protejate în primul rând de politică, nu de economie și bancheri.
Mai există însă o portiță de ieșire pentru politica Angelei Merkel. Pactul de Stabilitate. El prevede că, în circumstanțe excepționale, țările membre pot primi derogări, pot cheltui mai mult. Aceste circumstanțe excepționale nu sunt clar definite, însă este limpede că nu doar Franța va beneficia de derogari.
Beneficiază și Grecia (care este sub un program de asistență financiara), beneficiază și Austria și Italia (care au depășit deficitul bugetar pe 2016 cu 0,2, respectiv 0,3% din PIB).
Si are toate motivele sa beneficieze de aceasta prevedere si Romania bagata in rahat de catyre Basescu, tinuta totodata nedrept la periferia UE!? Poate că aici este de căutat o explicație și pentru inițiativa guvernului Dacian Cioloș de a renegocia MTO-ul (medium term objective) cu Comisia Europeană. Cioloș ar putea ști că o asemenea renegociere nu mai este dificilă în noile condiții.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.