Au trecut 43 de ani de la devastatorul cutremur din 1977
Miercuri, 4 martie, se împlinesc 43 de ani de la marele cutremur din 1977. Seismul s-a produs în zona Vrancea și a avut magnitudinea de 7,4 grade pe scara Richter. Peste 1.500 de oameni au murit atunci, iar zeci de mii de clădiri s-au prăbușit. Seismul a avut loc la ora 21:22:22, ora la care oamenii obișnuiau să se adune în fața televizorului. În acea seară, rula filmul „Dulce și amar”.
Zgomotele înfiorătoare au panicat oamenii, apoi zidurile au început să se prăbușească. Unii oameni s-au repezit pe scări, alții au rămas în case. Cutremurul din 1977 a durat 56 de secunde și a lovit atât pe orizontală, cât și pe verticală.
Datele oficiale arată că în urma cutremurului şi-au pierdut viaţa 1.578 de persoane, majoritatea în Bucureşti, iar alte 11.321 au fost rănite, în principal din cauza prăbuşirii clădirilor.
Cele mai grave urmări s-au înregistrat în partea de sud a ţării, în special în Capitală, unde au fost distruse 33 de clădiri şi blocuri de înălţime mare sau medie, între acestea fiind clădiri vechi construite în perioada antebelică, dar şi trei clădiri noi (blocul OD16 din cartierul Militari, blocul de pe Ştefan cel Mare-Lizeanu şi Centrul de Calcul al Ministerului Transporturilor). În total, s-au prăbuşit sau au fost grav avariate 32.897 de locuinţe şi au fost afectate 763 de unităţi industriale din 23 de judeţe. Un raport din 1978 al Băncii Mondiale arată pagube în valoare de două miliarde de dolari, din care 70% în Bucureşti.
Personalităţi ale culturii româneşti, care au mirit în urma cutremurului : Toma Cragiu, Doina Badea, Alexandru Bocăneţ, A.E. Baconsky, Alexandru Ivasiuc, Mihai Gafiţa…
Seismul a fost resimţit puternic şi în ţările vecine (Serbia, Bulgaria, Ungaria) dar şi în alte ţări din centrul şi sudul Europei, precum şi în Rusia. În Bulgaria, au fost distruse trei blocuri, iar peste 120 de oameni au murit.
D.D.