AUGUST – in calendarul popular
August, luna cunoscuta ca ”Gustar” sau ”Secelar” este una din lunile ce abunda in legume, fructe si recolte de tot soiul.
GUSTAR, luna august, a sasea in calendarul roman, cu inceputul de an la 1 martie, si a opta in calendarele iulian si gregorian, cu inceputul de an la 1 ianuarie. Din anul 8 e.n., cand luna a sasea a anului (Sextilis) devine luna a opta, poarta numele imparatului roman Augustus.
In graiul romanesc, luna august se numea, zonal: August, Augustru, Maselariu, Gustar (gustatul ritualic al boabelor de struguri), Secerar(luna secerisului) s.a. Fiind o perioada a anului incarcata cu numeroase si importante activitati economice care se cereau a fi implinite la timp si cu mare rapiditate (secerisul, intretinerea culturilor, coasa a doua a fanului), luna august are un numar relativ mic de sarbatori (Macaveii, Probejenia, Santamaria Mare, Santion de Toamna).
Sursa: Ion Ghinoiu, Mica enciclopedie de traditii romanesti.
Sfaturi generale:
„Arati pentru samanaturile de iarna si zdrobiti glodurile de pe camp. Puneti gunoi pe campurile cu samanaturi de iarna. Despartiti incetul cu incetul mioarele de la miei. Meiul, dupa ce e copt, se taie in roua, se pune pe panzi si se usuca pe ele. Samanati pentru iarna patrunjel, spanac. De aci incolo nu mancati nici un frupt fara de a-l fi spalat mai intai. Sapa in jurul pomilor mai tineri. Seamana salata iernatica. Aduna semintele coapte de legumi, le curateste si agata in cui, punandu-le in saculete. Secera ovasul ce-l mai ai. Seamana rapita. De vezi albinele ca prea mult sed pe afara, e semn ca n-au ce sa lucre. Ridica cosnitele punand sub ele niste bucati de scandura potrivite. Stupii fara matca se impreuna cu altii mai slabi. Urmeaza cu plivitul viei. Usca poame si fasole pentru iarna. Altoii oculati, vazand ca nu s-au prins, trebuiesc din nou oculati. Propteste pomii prea incarcati si rareste poamele prea dese, ca sa se poata coace. Ara pentru toamna si la capatul lunei poti si semana. Aduna samburi de toate poamele.”
Prevestiri de timp:
Negura de pe livezi si rauri, de s-arata dupa apunerea soarelui, inseamna timp bun statornic. ♦ Ploaia din august subtie vinul. ♦ Vanturile de miazanoapte aduc timp statornic. ♦ Cand sunt alune multe, inseamna iarna grea pe viitor. ♦ Daca in august nu e caldura, atunci raman fructele necoapte. ♦ In aceasta luna pleaca cocorii in siruri si randunelele in stoluri.