Aur, argint și bronz pentru olimpicii brașoveni la Fizică
„Pepiniera” de olimpici a Braşovului aduce primele rezultate la nivel naţional. Şase copii din clasele a V-a şi a VI-a s-au întors cu aur, argint şi bronz de la Concursul internațional de la Voroneț, desfăşurat în cadrul Taberei de Fizică, Astronomie și Astrofizică „Marian Dacian Bica”.
„Pepiniera” de olimpici a Braşovului aduce primele rezultate la nivel naţional. Şase copii din clasele a V-a şi a VI-a s-au întors cu aur, argint şi bronz de la Concursul internațional de la Voroneț, desfăşurat în cadrul Taberei de Fizică, Astronomie și Astrofizică „Marian Dacian Bica”.
La un an de la deschiderea Centrului Județean de Excelență Brașov, elevii pregătiţi aici au obţinut aurul la competiţia din Suceava, desfăşurată în perioada 4-9 februarie, cu participanţi din România, Republica Moldova şi Ucraina. Practic, din cele șase medalii decernate la clasa a VI-a, patru le-au revenit brașovenilor. Rareș Popa a luat trofeul și medalia de aur, tot aur a obținut și Tudor Robu, Alexia Baștea a câștigat argintul, iar Liana-Maria Hârlab a obținut medalia de bronz.
Rareş este elev al Şcolii Gimnaziale nr 5, în clasa a VI-a, dar a fost selectat şi pentru a face performanţă la Centrul de Excelenţă. Pasiunea pentru fizică i-a insuflat tatăl său.
Liana Maria Hârlab vine tot de la Şcoala 5, unde este elevă în clasa a VI-a. Este obişnuită cu atmosfera concursurilor, dar la matematică. Îi place şi chitara, iar fizica a devenit o altă pasiune.
Cu aur s-a întors în Braşov şi Paul Iacomi, elev la Şcoala Gimnazială nr. 19, în clasa a V-a, pasionat de astronomie. Este atât de bun încât a luat cea mai prețioasă medalie deși la concurs a încurcat sălile şi a intrat la examenul pentru clasa a VI-a. Spune că nu i-a fost foarte greu pentru că mare parte din cunoștințe le dobândise deja de la documentare.
Sever Popeia, elev la Şcoala Gimnazială nr. 5, care se pregăteşte suplimentar la Centrul de Excelenţă Braşov, s-a întors de la Suceava cu o distincţie de care este foarte mândru. A mai participat la olimpiade de matematică, de română, de geografie, deci este obişnuit cu atmosfera de concurs. La Centrul de excelenţă a ajuns graţie profesoarei de fizică.
Tinerii premiați la fizică au fost pregătiți de profesorii Stenuța Gall, Ovidiu Tripșa și de directorul Centrului, Luciu Alexandrescu, doctor în fizică și inventator.
La Centrul Județean de Excelență Brașov tinerii sunt pregătiți pentru a obține performanțe la olimpiade naționale și internaționale, cercetare, precum și publicarea rezultatelor în reviste de specialitate. În prezent, sunt 28 de grupe cu 386 de elevi, pentru clasele V-VII, care se pregătesc în șapte discipline: limba română, matematică, fizică, chimie, biologie, informatică și limbi moderne. Aici tinerii îşi dezvoltă capacitatea creativă. La fizică, spre exemplu, au la dispoziție un laborator de cercetare, dotat la nivel universitar. Aparatura a fostoferită de o companie de specialitate, iar rezultatele cercetărilor și experimentelor de laborator vor fi postate pe platforma acesteia.
Admiterea la Centrul de Excelență Brașov se face pe baza unui test de creativitate.
Vifor Rotar