AUR inițiază o moțiune simplă împotriva lui Cătălin Predoiu și Sebastian Burduja
Mihai Enache, liderul deputaților AUR, a anunțat, luni, că partidul său depune o moțiune simplă împotriva lui Cătălin Predoiu, ministrul de Interne.
Moțiunea va fi depusă la Camera Deputaților, a mai precizat acesta. Demersul vine în contextul perchezițiilor recente care au avut loc la mai mulți influenceri și care au dus la arestarea preventivă a lui Bogdan Peșchir, relatează Gândul.
De asemenea, AUR va depune, la Senat, o moțiune simplă împotriva ministrului Energiei, Sebastian Burduja, din cauza continuării politicii sale ‘incompetente, lipsite de viziune, care a lipsit țara de o producție suficientă a energiei electrice’, a declarat luni liderul grupului parlamentar AUR din Camera superioară a Parlamentului, Petrișor Peiu.
„Vom depune o moțiune simplă împotriva domnului ministru de Interne, Cătălin Predoiu, care, prin activitatea sa, girează o intimidare a populației. Ce-am văzut zilele trecute cu anumiți influenceri de pe Tiktok sau de pe alte rețele sociale, care au fost ridicați de acasă, umiliți în public, cum a fost cazul lui Bogdan Peșchir, nu este justiție, nu este poliție corectă. Este o formă de intimidare a cetățenilor și a alegătorilor.
Noi spunem că un ministru de Interne trebuie să se ocupe de problemele importante ale țării și ale cetățenilor, și nu de poliție politică împotriva cetățenilor care au opinii personale, simpatii politice pe care și le exprimă în mod legal”, a declarat Mihai Enache, liderul deputaților AUR.
Acesta a mai adăugat că ministrul de Interne „nu trebuie să își pună poliția pe urmele celor care își exprimă simpatiile politice pe rețelele de socializare”.
Mai mult, Mihai Enache i-a cerut explicații lui Cătălin Predoiu pentru amânarea programului Visa Waiver pentru România.
„Domnul ministru de Interne ar trebui, în locul urmăririi acestor influenceri, să ia măsuri, să iasă public și să ne spună care sunt problemele rețelelor de trafic de persoane de la granița Statelor Unite cu Mexicul și să ne spună dacă aceasta este cauza pentru amânarea acordării vizelor pentru cetățenii români pentru intrarea în Statele Unite”, a spus Mihai Enache, liderul deputaților AUR.
„În legătură cu moțiunea simplă pe care o vom depune la Senat pentru demiterea ministrului Energiei, am să prezint, pe scurt, motivațiile care stau la baza acestei cereri de demiteri a ministrului Energiei: continuarea politicii incompetente, lipsită de viziune, care a lipsit țara de o producție suficientă a energiei electrice. Mă refer aici la lipsa de progres privind finalizarea centralei de la Iernut, lipsa de progres privind începerea proiectului centralei de la Tarnița, mă refer aici la faptul că este în continuare în vigoare o prevedere legală privind închiderea tuturor exploatărilor de lignit, a carierelor de lignit și a centralelor energetice din Complexul Energetic Oltenia, la 1 ianuarie 2026. Mă refer la dispunerea de către ministrul Energiei a permiterii vânzării unor cantități importante de gaze la export, fără asigurarea prealabilă a consumului intern”, a susținut Petrișor Peiu, într-o conferință de presă la Palatul Parlamentului, conform Agerpres.
Potrivit acestuia, un alt motiv pentru inițierea moțiunii îl reprezintă ceea ce s-a întâmplat la DEPOGAZ în noiembrie 2024, precum și atribuirea de către Ministerul Energiei a unor contracte pe sume ‘imense’, fără procedură legală de licitații.
„A doua motivație este ceea ce s-a întâmplat la DEPOGAZ începând cu noiembrie 2024, când aproape s-au golit cele două depozite de gaz (…)., situate în zona cu cel mai mare consum de gaze, creând o situație pe care România nu a mai avut-o în ultimii 10 ani și urcând prețul gazului din România cu peste 25% mai mare decât prețul gazului în state din vecinătatea noastră, care nu au nicio moleculă de gaz. A treia motivație se referă la atribuirea de către Ministerul Energiei, sub conducerea actualului ministru, Sebastian Burduja, a unor contracte pe sume imense, fără procedură legală de licitații. Și ne referim atât la contractul privind reactoarele trei și patru de la Cernavodă, unde s-a atribuit un contract de 3,1 miliarde de euro, fără nicio licitație, dintre care 800 milioane de euro sunt doar sporuri de performanță, adică firmele semnatare vor primi acești bani doar pentru că și-ar face treaba la timp. El nu include realizarea fizică a vreunei unități. De asemenea, contractul privind atribuirea tot fără licitație a contractului privind realizarea de minireactoare modulare, contract care este în valoare de câteva miliarde de dolari și care poate ajunge la 10 miliarde de dolari, repet, fără nicio procedură de selecție, în baza unei tehnologii care nu este certificată astăzi nicăieri în lume”, a afirmat Petrișor Peiu.
Senatorul AUR a mai spus că solicită demisia lui Burduja și pentru comportamentul „imatur și neprofesionist’ al acestuia și ‘modul în care se prezintă un demnitar al statului român în spațiul public”.