Austeritate doar pentru saraci!
Viteza luminii a fost depasita marti de presedintele Basescu. Marti, plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului a pus in acord cele doua legi pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea cu deciziile CCR privind neconstitutionalitatea unor articole din aceste acte normative. Senatorii si deputatii au votat rapoartele comisiilor juridice reunite, prin care s-a stabilit eliminarea articolelor declarate neconstitutionale de CCR.,
Tot marti, cand abia se terminase votul, presedintele Traian Basescu a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si decretul pentru promulgarea Legii privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.
Va reamintim ca vinerea trecuta, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis, ca articolul 9 din Legea privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, pentru care Guvernul si-a asumat raspunderea in fata Parlamentului, este neconstitutional. Acest articol prevedea ca pensiile si indemnizatia de insotitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I se diminueaza cu 15 la suta.
De asemenea, Curtea a declarat neconstitutional articolul 1, litera c din Legea privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor. Astfel, pensiile magistratilor nu vor fi recalculate.
Vladescu: Discutam noi impozite pe terenurile agricole si pe sistemul de proprietate din Romania
Demersurile Guvernului Boc in saracirea poporului roman continua. Valoarea de impozitare a proprietatilor va fi marita, anul viitor, fara a fi, insa, afectati cei care platesc acum 20 – 40 de euro, pensionarii si cei cu salarii mici, a declarat, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu.
„Discutam noi impozite pe terenurile agricole si sistemul de proprietate din Romania. Sunt partizanul deschiderii acestor discutii, deoarece, in Romania, veniturile din taxarea proprietatii sunt foarte mici. Cei ce locuiesc in garsoniere sau in apartamente cu doua sau trei camere nu au de ce sa se teama. Cei care au suprafete mari, multe proprietati, unele folosite in scop comercial, cei cu suprafete de teren necultivat, da, au de ce sa aiba emotii anul viitor, deoarece vom cauta modalitati de a-i taxa”, a explicat Vladescu.
Acesta a adaugat ca impozitul pe terenurile agricole trebuie marit in Romania, dar a subliniat ca, in acest moment, nu este luata o decizie vis-a-vis de aceasta crestere.
Ministrul Finantelor a precizat ca va trebuit stabilita valoarea proprietatii si, in opinia sa, exista o singura modalitate de evaluare a acesteia – si anume valoarea din tabelele notariale, care ar trebui folosita ca baza de impozitare.