Australia – microbi fosili de 3,4 miliarde de ani
Microbi fosili cu o vechime de 3,4 miliarde de ani, care traiau intr-un mediu lipsit de oxigen si se dezvoltau gratie compusilor de sulf, au fost descoperiti in rocile din vestul Australiei, releva un studiu publicat si preluat de AFP.
“Avem in sfarsit o buna dovada ca exista viata cu peste 3,4 miliarde de ani in urma si ca bacteriile traiau fara oxygenâ€, a declarat profesorul Martin Brasier de la Universitatea Oxford, care a participat la cercetarile conduse de David Wacey, de la Universitatea din Australia occidentala.
“Este vorba despre cele mai vechi fosile descoperite pe Terraâ€, precizeaza Universitatea Oxford intr-un comunicat.
Terra are o vechime de circa 4,5 miliarde de ani. Viata ar fi aparut pe Pamant cu circa 3,5-3,8 miliarde de ani in urma, potrivit unor lucrari stiintifice anterioare.
Fosilele descoperite de David Wacey si echipa sa pe una din cele mai vechi plaje ale planetei, intr-un loc izolat denumit ‘Strandley Pool’, sunt asociate unor cristael microscopice de pirita, mineral pe baza de sulfura de fier, potrivit studiului aparut in revista stiintifica Nature Geoscience.
Aceste cristale sunt rezultatul activitatii biologice (metabolismului) microorganismelor fosile.
Oamenii de stiinta considera ca pot fi ‘siguri de ‘varsta’ fosilelor’, deoarece rocile sedimentare unde au fost gasite sunt de natura biologica si nu rezultatul unui proces de mineralizare. Pot fi observate structuri asemanatoare celulelor.
In urma cu 3,4 milioane de ani Terra era un loc fierbinte, cu o activitate vulcanica intensa, iar temperatura oceanelor atingea 40-50 de grade Celsius.
Potrivit profesorului Brasier, in epoca noastra continua sa existe bacterii ce utilizeaza sulful mai degraba decat oxigenul pentru a avea energie si a se dezvolta. Ele se gasesc in special in locuri fierbinti, cum sunt izvoarele hidrotermale din fundul oceanelor.