Autoritatile locale ezita sa utilizeze fondurile europene pentru deseuri
Uniunea Europeana incearca sa ia cat mai multe masuri prin introducerea legilor care sa impuna mentinerea unui mediu inconjurator frumos si sanatos. In acest sens, este oferit in fiecare an un sprijin financiar substantial, in special statelor care nu au posibilitatea sa se alinieze la standardele europene.
Astfel, exista suficiente fonduri UE pentru colectarea selectiva a deseurilor, dar exista o problema serioasa la nivel national: autoritatile locale care ar trebui sa se ocupe de acest lucru nici macar nu au habar de proiectul respectiv.
Ministrul Mediului si Dezvoltarii Durabile, Korodi Attila, a facut aceasta remarca la prezentarea unui studiu care avea ca subiect principal perceptia populatiei fata de programele de colectare selectiva.
“Oferim proiecte de finantare tuturor judetelor care nu realizeaza investitii din fonduri private. Nu sunt incantat de raspunsul autoritatilor locale, pentru ca o parte dintre acestea inca ezita sa utilizeze fondurile publice pentru programele de gestionare a deseurilor si opteaza mai ales pentru module mai mici ale acestora, cum ar fi realizarea de gropi ecologice”, a declarat Korodi Attila.
Autoritatile locale sunt in necunostinta de cauza, in conditiile in care Romania are la dispozitie 4,5 miliarde de euro, fonduri ce pot fi accesate.
Conform datelor statistice, romanul stie si pune in aplicare colectarea selectiva: 80% din populatia care are la dispozitie infrastructura necesara colectarii depune selectiv deseurile de ambalaje; 50% dintre cei intervievati realizeaza colectare selectiva permanent; 30% fac acest lucru uneori; 20% din populatia care beneficiaza in zona in care locuieste de puncte de colectare selectiva nu realizeaza niciodata aceasta operatiune.
S.M.