Autostrada Comarnic-Brașov – ultimul anunț al premierului Dăncilă o mare surpriză pentru...

Autostrada Comarnic-Brașov – ultimul anunț al premierului Dăncilă o mare surpriză pentru chinezi!

0 239

Autostrada Comarnic-Brașov, aflată mereu în stadiul de proiect, suferă un nou eșec rușinos, al 4-lea, din 2004/2005. Se pare că Guvernul Dăncilă renunță la construcția autostrăzii în varianta parteneriat public privat.
Viorica Dăncilă, premier: ”Scoatem din parteneriat public privat, iar în prima şedinţă de CSAT să… această autostradă să devină de importanță naţională astfel încât… sau de infrastructură critică. Pentru că procedurile sunt… birocraţia este destul de mare. Să începem construcţia cât mai repede din fonduri naționale.”
Noul eşec al proiectului autostrăzii Comarnic – Braşov a fost anunţat la o întrunire polică la Ploieşti de premierul Dancila.
O fi apărut, între timp, amenințări și la adresa lui d.nei Dăncilă ca pe timpul cănd era premier Ponta? Nu se stie, dar reprezentanții consorțiului chinez, cu care România era în negocieri, recunosc că au aflat din presă despre renunțarea la parteneriat.

Surpriza de la Ploiești pare puțin credibilă
Va reamintim că declarațiile oficiale erau de regulă optimiste legate de viitorul acestei investiții, cea mai mare cu parteneriat public-parvat.
În urmă cu puţin timp, Comisia de Prognoză şi ministrul Transporturilor, instituţiile responsabile de proiect, vedeau autostrada deja construită.
Practic, conform declarațiilor oficiale se aștepta ca în a doua parte a lunii iulie să se semneze contactul.
Răzvan Cuc, ministrul transporturilor: ”24 de luni, maxim,maxim, 28 de luni se poate finaliza lucrarea.”
Chinezii din consorţiul care ar trebui să contruiasca autostradă au declarat pentru Ştirile Protv că au aflat din presă despre anularea negocierilor.
Reacţia Consorţiului Chinezo-Turc: “Nu avem alte informaţii decât voi. Am fost la negocieri acum câteva săptămâni. Nu ştim ce s-a întâmplat după negocieri. Aveam programate alte runde.”
ONG-urile susţin că se aşteptau la al patrulea eşec. Însă cred că treceea prin CSAT ar însemna atribuirea directă, fără licitaţie.
Paul Dorneanu, directorul asociaţiei construim România:“Nu va rezolva problema. CSAT ar putea decide, da s-ar putea face la fel cum s-a făcut şi cu avioanele F16. Banii aceştia privaţi nu pot fi urmăriţi, nu sunt transparenţi aşa cum sunt banii europeni.”

Vald T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.