Autostrada din munti pe ruta Bucuresti – Brasov

Autostrada din munti pe ruta Bucuresti – Brasov

0 142
Cea mai circulata artera a tarii – DN1, nu doar cea mai aglomerata ci si cu cele mai multe sacrificii umane pe Altarul circulatiei rutiere, ramane in continuare in preocuparea autoritatilor Regimului Basescu. In toti anii preelectorali si cei cu campanii electorale din ultimul deceniu am fost gratulati cu promisiuni care mai de care mai tentante ca vom avea si circula pe cele mai moderne autostrazi. Si atat! Alegerile au trecut – promisiunile au fost uitate.
Mai nou ministrul Transporturilor Alexandru Nazare a anuntat ca in martie vor fi publicate anunturi de participare pentru revizuirea studiului de fezabilitate al autostrazii Comarnic-Brasov, dar si pentru constructia centurii de sud a Capitalei in regim de autostrada.
"In 2012 vom face pasi importanti pentru scoaterea in concesiune a lucrarilor la Autostrada Comarnic-Brasov (Cristian) si la Centura de Sud a Capitalei in regim de autostrada. In martie 2012 va fi lansat anuntul de participare pentru atribuirea contractului de concesiune pentru centura sud a Capitalei si estimam ca la sfarsitul acestui an ar putea incepe lucrarile de proiectare si constructie pentru acest obiectiv care ar urma sa fie finalizat in 2015", a spus Nazare in cadrul unei conferinte organizate de Camera de Comert Britanico-Romana.
In ceea ce priveste autostrada Comarnic-Brasov, ministrul transporturilor a spus ca are pregatita documentatia pentru a scoate la licitatie in luna martie a acestui an componenta de consultanta si revizuirea studiului de fezabilitate.
Tronsonul Comarnic-Brasov, cu o lungime de 58 km, era estimatsacoste circa 983 mil. euro, proiectarea si constructia urmand sa dureze circa patru ani. De asemenea, ca si lucrari de arta, tronsonul cuprinde 57 de poduri si 5 pasaje.
Avand in vedere insa ca studiul de fezabilitate ale acestui tronson ar urma sa fie reactualizat, foarte probabil costurile cu constructia vor suferi modificari.
Incercarile anterioare ale guvernului de a incheia parteneriate public-private sau de concesiune pentru autostrazi s-au soldat cu "esecuri" si blocaje care au avut un singur numitor – imesul comision solicitata de ministri.
Dupa ce la inceputul anului trecut firmele Vinci si Aktor au semnat cu mare pompa un contract de concesiune pentru aceasta autostrada cu statul roman, in aprilie 2010 intelegerea a cazut in conditiile in care contractul a fost reziliat unilateral de partile private. Cauza abandonarii contractului – imensul comision solicitat de portocalii ce nu putea fi sustinut de catre investitori si bancile finantatoare!!!
Autostrada Comarnic-Brasov a mai avut castigatori si in 2004, intr-o licitatie desfasurata cat se poate de corect (Grupul francez Vinci), insa ca parte a tronsonului Ploiesti-Brasov, cand la conducerea Ministerului Transporturilor se afla Miron Mitrea.
Contractul a fost insa anulat in 2005, cand a fost instalat Guvernul Aliantei D.A, avand ministri PDL la Ministerul Transporturilor: Berceanu si Dobre.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.