AUTOSTRAZILE… LUNG PRILEJ DE BARFE SI DE IPOTEZE! (II)

AUTOSTRAZILE…
LUNG PRILEJ DE BARFE SI DE IPOTEZE! (II)

0 182

D.D.Rujan

Sa vedem cum era si este la altii, care au inceput inaintea noastra. In Polonia, de exemplu, o tara mare, cu o populatie dubla decat a noastra si cu o economie socotita mult mai functionala, conform negocierilor de preaderare la UE, Polonia se angajase sa construiasca, pana in 2004, nu mai putin de 750 km de autostrada. La data scadenta, abia daduse gata 140 km, desi jumatate din finantare fusese asigurata din fondurile UE. Lipsa fondurilor i-a obligat pe polonezi sa impinga finalizarea acestei infrastructuri pana in 2010, inclusiv. Iar ca sa poata strange partea ce-i revenea statului din finantare, guvernul polonez nu a introdus taxe de prima inmatriculare, de poluare, de drum, ci a introdus aceasta taxa suplimentara in pretul combustibililor, care aducea la buget circa 200 milioane euro pe an, destinati special drumurilor.
Tot o tara bogata si puternica economic fata de Romania este Republica Cehia, care avea, acum 12 ani, cel mai sanatos PIB dintre toate tarile aspirante la intrarea in UE. Desi se angajase sa organizeze Campionatul European de Fotbal, a… ratat acest obiectiv pentru ca nu a avut forta economica si implicit resursele necesare construirii unei autostrazi directe Viena-Praga, cerinta impusa de UEFA. In paranteza fie spus, anul acesta ar trebui sa se taie panglica, dar mare minune daca faptul se va intampla in anul 2010!
Adevarul este ca, citind cele de mai sus, parca incepem sa-i dam dreptate si d-lui Traian Basescu. Atunci cand era ministru al Transporturilor, ne promisese sa ne scoata din cap „cuiul” (ma rog, un fel de idee fixa, ca si astazi) cu autostrazile. In felul sau avea dreptate actualul Presedinte. Dar asta numai cu conditia ca faimosul sau program „Aici sunt banii d-voastra”, instituit din taxa de drum ce se aplica fiecarui detinator al unui mijloc de transport, sa fi continuat la nivelul promisiunilor.
Era vorba atunci ca pana se va stabili un program clar de autostrazi, in Romania sa fie realizate sosele pe patru benzi, de-a lungul si de-a latul tarii, intre principalele centre economice, turistice, comerciale. O parte s-au facut, numindu-se drumuri rapide, atata doar ca in loc de patru benzi, vechile drumuri de doua benzi s-au latit doar cu cate o jumatate de banda in stanga si in dreapta. Adica nici cal, nici magar. Dar si asa, pe tronsoanele respective valorile de trafic si viteza de deplasare au crescut simtitor, reducandu-se si numarul de accidente.
In cadrul acestui program au aparut si proiecte „ciudate”, cum ar fi Soseaua Bucuresti-Giurgiu, una dintre cele mai utilizate drumuri europene, incluse in itinerarii internationale de traditie. Sunt portiuni de drum, in afara localitatilor, ce se apropie cat de cat de anumite pretentii de modernitate a traficului, cum sunt si alte portiuni de sosea, ce traverseaza localitatile, pe care se experimenteaza niste „ciudatenii” rutiere de neinteles.
Astfel, pe multi kilometri, cele patru benzi sunt despartite printr-o fosta zona verde, protejata de borduri inalte, in mijlocul carora au fost instalate (subliniem, pe cativa kilometri in fiecare localitate!) niste garduri metalice solide si inalte de un metru, practic, imposibil de escaladat. Posibilitatea de a traversa strada este doar pe la treceri de pietoni, construite migalos si protejate excesiv, situate, din pacate, la cate 2-3 km una de alta!…
Si atunci fostii vecini au pus mana pe bonfaier sau aparate de sudura si si-au taiat, pe timp de noapte, cate o bucata de gard, sa poata trece dintr-o parte in alta a drumului. Asa s-au risipit multi bani si nu numai in localitatile din judetul Giurgiu. Din pacate, au ramas neasfaltate lungi portiuni de sosea pe patru benzi, in prezent pline de gropi, spre uimirea, dar si disperarea conducatorilor auto din alte tari. Pentru ca nu exista un program unitar de constructie a diverselor categorii de drumuri (simplu, modern si dupa criterii europene!), intregul rutierism romanesc este astazi o bataie de joc, patronata de o Companie de Autostrazi si Drumuri Nationale, ce a fost condusa, indiferent de guvern, parca numai de hoti si incompetenti.
Saraca tara bogata…

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.