Avans pentru proiectele cu fonduri europene

Avans pentru proiectele cu fonduri europene

0 355

Emil Boc a declarat, la finalul intalnirii de marti, 7 iulie, pe tema fondurilor europene: „oricine castiga un proiect european din primul moment al inceperii lui are in cont 30% din valoarea proiectului. Deci, ai castigat un proiect de un milion de euro, 300.000 ai deja in cont, bani pe care ii ai la dispozitie pentru derularea activitatii acestuia. Ceea ce inseamna, repet, un sprijin extrem de important pentru autoritatile locale, dar si pentru firmele private care castiga si obtin fonduri europene”
„De avansul de 30% din valoarea eligibila a proiectului (grant + contributie proprie) beneficiaza cei care au castigat finantare pe fonduri europene, cu exceptia celor care se incadreaza in regulile ajutoarelor de stat. Acestia din urma pot beneficia de un avans de pana la 35% din valoarea grantului, de aceasta data, dar numai pentru proiectele care se depun de acum incolo, nu si pentru proiectele depuse in 2008”, a declarat Stefan Ciobanu, directorul Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS).
Cei care „intra pe ajutor de stat” sunt, asa cum reiese din explicatiile lui Stefan Ciobanu, mai putin de o treime din totalul beneficiarilor. Este vorba despre companii, care intra pe ajutor de stat aproape in toate cazurile, dar si unele autoritati locale, spre exemplu in cele care solicita finantare pe schema de parcuri industriale.
Acesta a explicat ca nu exista o situatie exacta intocmita, care sa reflecte cati beneficiari sunt in fiecare din cele doua categorii. Este disponibil, insa, un alt tip de statistica, care reflecta cum sunt distribuiti banii pe trei categorii mari de beneficiari:
• o treime din fonduri merge la autoritati locale – cu finantari pe proiecte de infrastructura de transport, sociala, energie, resurse umane
• o treime merge operatorii de apa, in cadrul Programului de Mediu
• ultima treime merge la firme, ONG-uri, universitati. Stefan Ciobanu atrage insa atentia ca nu toti din aceasta ultima categorie intra sub incidenta ajutorului de stat, ci numai o parte.

Solutia deblocarii – avans de 30%!
Pentru avansul de 30%, a mai precizat Stefan Ciobanu, nu se vor solicita garantii bancare. Totusi, normele de aplicare a masurii nu au fost publicate inca.
Normele de aplicare pentru celalalt tip de avans, de 35%, aplicat beneficiarilor de ajutor de stat, au fost publicate in luna martie. Pentru aceasta categorie, se solicita scrisoare de garantie bancara. Cu toate acestea, avansul nu se poate acorda celor care au semnat proiecte pe liniile de finantare lansate in 2008, ci numai celor care vor depune de acum incolo proiecte. Practic, este vorba de circa 1.000 de proiecte.
Motivul, prezentat recent de Doina Surcel, directorul pentru autorizare si plati in cadrul Programului Operational Regional, tine tot de aspecte birocratice: este nevoie si de modificarea schemei de ajutor de stat, pentru a putea include posibilitatea obtinerii acestui avans.
De ce nu a fost modificata schema de ajutor de stat pana in prezent, pentru a acorda avans de 35% si celor care au deja proiecte aprobate pentru finantare? Stefan Ciobanu a raspuns ca „modificarea acestor scheme nu se face peste noapte, este un proces de lunga durata. Apoi, proiectele au fost intocmite in baza schemei existente la acel moment. Am mers pe ideea sa inceapa implementarea acestor proiecte, sa nu mai intervii cu alte modificari”.
Intrebat de ce nu a fost gandita o schema cu garantii de stat pentru suma solicitata drept avans, dat fiind ca obtinerea unei scrisori de garantie bancara este problematica pentru firme, Stefan Ciobanu a explicat ca, in cazul companiilor, o asemenea schema e greu de elaborat. „Cu o asemenea schema, risti sa intri pe legislatia de ajutor de stat, si apoi intra in tot acel proces de aprobari”, a spus Ciobanu.

Situatia proiectelor cu fonduri europene
Conform celor prezentate de catre premierul Emil Boc:
• Pana pe data de 31 iunie 2009 au fost depuse 2.154 de proiecte,
• valoarea lor este de 3,7 miliarde de euro.
• au fost semnate 1.429 contracte de finantare cu beneficiarii, in valoare de 2,37 de miliarde de euro.
• La mediu sunt aprobate 42 de proiecte in valoare de 3.576 mii de lei.
• La programul operational regional sunt aprobate sunt aprobate 541 de proiecte in valoare de trei miliarde de lei.
• La resurse umane sunt aprobate 648 de proiecte in valoare de 2.399 mii lei.
• Competitivitate: 850 de proiecte in valoare de 1.368 mii lei.
• Capacitate administrativa: 49 de proiecte in valoare de 85 milioane de lei.
• Asistenta tehnica: 12 proiecte in valoare de 79 de milioane de lei.

Sursa: HotNews.ro

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.