Avem Regulament privind creditele destinate persoanelor fizice
Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a aprobat, in sedinta de vineri, Regulamentul privind creditele destinate persoanelor fizice, se arata intr-un comunicat al bancii centrale.
Regulamentul impune creditorilor definirea unor criterii mai exigente pentru acordarea creditului de consum in valuta, insa nu afecteaza – comparativ cu conditiile actuale – accesul la creditele in valuta pentru care atat destinatia cat si garantiile aferente sunt de natura imobiliara, precizeaza BNR.
Potrivit banci centrale, prin acest Regulament se imbunatateste mecanismul de informare si avertizare a clientilor cu privire la riscurile aferente imprumuturilor in valuta si consecintele materializarii riscurilor valutar si de dobanda.
“Regulamentul urmareste echilibrarea acordarii de credite noi in moneda nationala fata de cele in valuta, ceea ce va contribui la consolidarea stabilitatii financiare si la asigurarea proactiva a capacitatii debitorilor neacoperiti la riscul valutar de a-si onora obligatiile de restituire a imprumuturilor contractate. Se are in vedere reflectarea cu acuratete in preturile serviciilor financiare a riscurilor pe care acordarea de credite in valuta catre debitorii neprotejati fata de riscul valutar le incumba atat pentru acestia, cat si pentru bancile comerciale creditoareâ€, precizeaza BNR.
Porivit comunicatului citat, Regulamentul este in linie cu principiile general acceptate la nivelul Uniunii Europene privind creditarea in valuta si reflectate in recomandarile Comitetului European pentru Risc Sistemic publicate la 21 septembrie 2011. El a fost supus dezbaterii publice si a luat in considerare si propuneri ale sistemului financiar-bancar transmise prin intermediul asociatiilor profesionale.
Creditele de consum pe maxim 5 ani!
Potrivit proiectului de Regulament privind creditarea persoanelor fizice, lansat in dezbatere in septembrie, pentru creditele de consum este prevazuta limitarea perioadei de acordare la cinci ani. De asemenea, solicitantii de astfel de credite ar trebui sa dispuna de garantii reale sau personale care sa acopere in proportie de 133% valoarea creditului.
BNR propunea bancilor la vremea respectiva ca in calculul venitului eligibil sa tina cont de aplicarea unor procente de ponderare, in functie de valuta in care clientul doreste sa se imprumute. Astfel, pentru euro, bancile vor trebui sa ajusteze veniturile cu 35,5%, pentru francul elvetian cu 52,6%, pentru dolar cu 40,9%, iar pentru celelalte valute se va utiliza valoarea aferenta francului elvetian.
Regulamentul mai prevede aplicarea unui procent de ponderare a veniturilor de 0,6%, pentru a acoperi riscul fluctuatiilor de dobanda si 6% pentru fluctuatiile de dobanda, indiferent de moneda creditului.
Asociatia Romana a Bancilor (ARB) a transmis Bancii Nationale a Romaniei (BNR) un numar de 60 de propuneri la noul Regulament de creditare a persoanelor fizice, din care 33 au fost acceptate la nivel tehnic.
Regulamentul intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial si va fi disponibil, dupa publicare, pe pagina de internet a Bancii Nationale a Romaniei www.bnr.ro.