Averea lui Laszlo Tokes in evaluarea ANI
Europarlamentarul Laszlo Tokes, presedinte al Consiliului National al Maghiarilor din Transilvania, a declarat marti ca a primit recent o adresa de la Agentia Nationala de Integritate prin care i se aduce la cunostinta ca se va efectua evaluarea averii sale dobandite in perioada detinerii functiilor publice. Potrivit adresei puse la dispozitia presei, din 10 februarie, demersul a pornit ca urmare a inregistrarii la ANI a sesizarii formulate de Batori Iuliu, din care rezulta ca fostul episcop Tokes ar fi acumulat impreuna cu familia sa o avere ce depaseste veniturile realizate.
Europarlamentarul si-a manifestat disponibilitatea fata de investigarea ANI pentru ca, a spus el, in conferinta de presa, intotdeauna a lucrat ‘cu mana curata’ si nu a avut probleme pe plan financiar, spre deosebire de multi politicieni din sfera postcomunista din tara, dar se considera jignit in demnitatea sa de cetatean si om al Bisericii.
“Iata ca, dupa ce sunt cercetat de DIICOT pentru terorism si crima organizata si dupa ce am fost invinuit ca angajat al Securitatii, acum m-au facut si hot si mi se aduce acuzatia ca as fi chiar si coruptâ€, a spus Tokes.
Despre persoana denuntatorului, Batori Iuliu, fost preot reformat in localitatea Ghenci, din Judetul Satu Mare, care si-a pierdut aceasta calitate dupa ce a savarsit fapte grave incriminate si de Codul penal, Tokes a mentionat ca „este un scandalagiu si o unealta a unor forte necunoscute din umbra puterii”.
Eparhia reformata de pe langa Piatra Craiului a formulat plangere penala impotriva fostului preot reformat Batori Gyula (Iuliu) in anul 2007, la Parchetul de pe langa Judecatoria Carei, pentru savarsirea infractiunii de gestiune frauduloasa si delapidare a sumei de 24.900 de dolari, primite de parohia reformata din Ghenci cu titlul de donatie din partea unei fundatii ungare in scopul cumpararii de teren arabil pentru parohie.
Cercetarea penala nu s-a incheiat nici pana in prezent si, ca atare, nu s-a dispus trimiterea invinuitului in judecata, cu toate ca este vorba despre o infractiune grava pentru care ar putea primi o pedeapsa cu inchisoarea de la unu la 15 ani.