Avocado (Persea americana), un fruct complet

Avocado (Persea americana), un fruct complet

0 169

Copacul de avocado este originar din Mexic, America de Sud si Centrala. Artefactele gasite in Mexic si Peru, arata ca s-a inceput cultivarea acestui fruct acum 750 ani I.H. Aztecii l-au denumit “ahuacatl”, de unde a derivat numele “avocado”. Cand conchistadorii spanioli au ajuns in Mexic, in anul 1500, si au descoperit acest fruct, le-a placut foarte mult si l-au raspandit in mai multe parti ale lumii. Avocado a ajuns in America doar in anul 1870. In prezent, avocado este disponibil in toate magazinele din toate tarile.In limba romana este cunoscut sub numele de avocado, preluat din spaniola, insa alte populatii folosesc chiar denumirea din titlul articolului de fata: „avocat”. Intamplator sau nu, exista de altfel si o potrivire cu totul speciala intre cele doua trimiteri semantice ale cuvantului respectiv, fructul de avocado – originar din America Centrala – avand o serie de calitati ce fac din el un veritabil aparator al sanatatii noastra.
Se presupune ca avocado are proprietati afrodisiace ( stimuleaza impulsurile sexuale). Aztecii il denumeau „fructul fertilitatii”.
Avocado ajuta la intarzierea sclerozei osoase. Artroza, care este o boala severa, afecteaza aproximativ 15% din populatie, iar specialistii utilizeaza impotriva ei extracte naturale din numeroase plante, printre care avocado si soia.
Avocado prezinta si proprietati anticancerigene. Are culoarea galben-verzuie datorita unor carotenoide care, alaturi de vitamina E, formeaza un antioxidant puternic. Dupa cum spun specialistii, cele doua substante inhiba dezvoltarea celulelor cancerigene din zona prostatei.
Avocado influenteaza absorbtia carotenoidelor din alimente ce joaca rolul unor pigmenti antioxidanti utili in prevenirea bolilor oculare, in cancere si in protectia pielii contra radiatiilor ultraviolete.
Gastronomic vorbind, avocado ajuta la o mai buna absorbtie a trei astfel de substante din salata verde. Pentru ca in continutul sau se gaseste si un grad de grasimi vegetale foarte ridicat, avocado este de cele mai multe ori exclus din diete. Nu este cel mai bun lucru, intrucat aceste grasimi sunt de foarte buna calitate, in comparatie cu cele din uleiul de masline. Cercetatorii sustin chiar ca un regim sarac in calorii, care include si avocado, este mai avantajos unei diete decat un regim clasic, aceasta neafectand nivelul de lipide din sange sau presiunea arterelor.
Acizii grasi mononesaturati din avocado iau parte la prevenirea bolilor cardio-vasculare. Avocado este recunoscut pentru proprietatile sale de scadere a nivelului colesterolului si glicemiei, pentru proprietatile antioxidante, de protejare a ficatului si antiinflamatoare.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.