BAC 2010: Aproape 55 la suta dintre utilizatorii de limba romana sunt...

BAC 2010: Aproape 55 la suta dintre utilizatorii de limba romana sunt EXPERIMENTATI

0 165

Conform statisticilor, putin peste liceenii din scolile romanesti, utilizatori ai limbii romane ca limba nativa sunt intr-adevar „experimentati” intr-ale buchisarii pe cale orala in limba autohtona.
Tinerii vor primi certificate de competente in urma sustinerii acestui examen oral, desi nu stiu exact la ce le va folosi acesta, dar si-au dat toata silinta sa obtina cele mai bune rezultate, chiar daca, vorba ceea: „Scripta manent, verba volant”.
In Brasov au fost inscrisi 4.225 de liceeni si mai mult de jumatate intre acestia, respectiv 2600, au obitnut cel mai inalt calificativ, respectiv, acela de „experimentat”.
Asadar, nivelul de competenta lingvistica al brasovenilor este unul destul de ridicat daca e sa ne luam dupa rezultatele partiale obtinute la aceasta testare nationala.
Potrivit raportului preliminar intocmit de Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE) pe baza datelor furnizate, de catre inspectoratele scolare judetene din intreaga tara, la aceasta proba au participat 64.636 de elevi, niciun candidat nefiind eliminat din examen, arata Ministerul Educatiei intr-un comunicat de presa.
In ultima zi de evaluare la aceasta proba, 8.234 de elevi (12,74%) au primit calificativ de utilizator de nivel mediu, 20.965 (32,44%) au obtinut certificatul de utilizator avansat, iar 35.437 (54,83%) cel de utilizator experimentat.
Potrivit Ministerului Educatiei, 336 de centre din totalul celor 1.451 in care s-a organizat si desfasurat aceasta evaluare au incheiat probele luni si marti.
„Nu s-au constatat probleme tehnice, astfel ca intreaga proba a decurs normal. Rezultatele finale ale evaluarii competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana (proba A) vor fi disponibile in perioada imediat urmatoare”, precizeaza sursa citata.
„Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national. Nivelul de competenta lingvistica de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se stabileste de comun acord de catre cei doi profesori examinatori, in conformitate cu descriptorii din programele de bacalaureat si cu grila cuprinsa in procedurile elaborate si transmise de CNEE”, precizeaza Ministerul Educatiei.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.