BAC 2010: Banii de protocol – o cutuma a sistemului romanesc

BAC 2010: Banii de protocol – o cutuma a sistemului romanesc

0 157

Elevii claselor a XII-a au sustinut in aceasta saptamana primele probe orale ale bacalaureatului din anul 2010. Pentru prima data in istoria examenului de maturitate, acestea au fost organizate in timpul anului scolar si nu au fost evaluate cu note de la 1 la 10 si nici prin calificative de genul admis/ respins, ci s-au eliberat certificate de competente.
Cu toate acestea, multi elevi si profesori sustin ca toata aceasta tevatura de „reformare” a fost, de fapt, o joaca de-a „aceeasi Marie cu alta palarie”, carevasazica, teoria formelor fara fond a fost aplicata cu brio.
Cu toate acestea, cu totii si-au dat silinta ca examenul sa se desfasoare in conditii optime si pentru aceasta, profesorii examinatori au fost „indulciti” ca de fiecare data cu o mica atentie, ca sa nu-si verse naduful si frustrarile pe bietii invatacei.
Devenita deja o cutuma in sistemul de invatamant romanesc, „gustarea” de protocol a fost finantata, ca de obicei, de elevii direct implicati in situatie, chiar daca aceste practici sunt interzise explicit de Ministerul Educatiei.
Astfel, la Satu Mare sumele au fost cuprinse intre 10 si 30 de lei, scrie Adevarul, dar nu este singurul judet unde au fost semnalate asemenea lucruri.
La Colegiul National „Ioan Slavici”, candidatii la Bac au cotizat cu cate 20 de lei fiecare.
Si elevii de la mai multe licee din Craiova au facut cheta pentru masa profesorilor, dar aici suma a fost mai mica, doar doi lei de elev.
In schimb, elevii de la Colegiul Tehnic Energetic din Bucuresti sustin ca au strans cate 300 de lei bani de protocol, dar in aceasta suma au intrat si banii pentru organizarea Balului Bobocilor.
In conditiile in care colectarea sumelor de protocol este strict interzisa, multi elevi si profesorii se feresc sa spuna cati bani se strang. „Ni s-a spus ceva de 100 de lei de om, dar nu am platit inca. Cred ca, oricum, da cine are, cat are”, spune un elev de la Liceul Iulia Hasdeu din Capitala.
Parintii mai spun ca, din moment ce nu exista alte fonduri pentru rezolvarea problemei protocolului, colectarea banilor de la elevi ar fi singura solutie la indemana, daca e sa comparam aceste testari cu sedintele de guvern unde intotdeauna exista pe masa apa plata sau minerala, suc si un fursec.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.