Bacul, a doua sansa
Pentru sesiunea august – septembrie 2007 s-au inscris 40.852 de elevi, repartizati in 117 centre de examen. Lucrarile candidatilor la probele scrise vor fi evaluate in 51 de centre regionale.
Examinarea la probele orale/practice se realizeaza de catre doi profesori de specialitate, membri ai comisiei, in prezenta a cel putin 3 candidati. Fiecare profesor evalueaza raspunsul candidatului de la probele orale/practice cu note intregi de la 1 la 10, in functie de baremul de evaluare, astfel incat diferenta dintre notele celor doi profesori evaluatori sa nu depaseasca 1 punct. Nota finala la proba respectiva se calculeaza ca medie aritmetica cu doua zecimale, fara rotunjire, din notele acordate de cei doi examinatori.
Pentru probele orale, candidatii vor extrage un singur bilet, insa acestia au dreptul la un al doilea bilet, caz in care nota va fi scazuta cu un punct. Subiectele pentru probele orale au un grad de complexitate care permite tratarea lor integrala in maximum 10 – 15 minute. Un candidat se considera „promovat” la proba orala/practica daca a obtinut minimum nota finala 5 (cinci) la respectiva proba.
Probele orale sunt eliminatorii. Candidatul care va obtine o nota sub 5 (cinci) sau nu se va prezenta la o proba orala este declarat „respins”, respectiv „neprezentat” si nu mai participa la probele urmatoare. Candidatii eliminati la o proba nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii notelor pentru sesiunile urmatoare. Se considera ca acesti candidati nu au promovat examenul de bacalaureat. La probele orale si practice, nu se admit contestatii, cu exceptia probei de dicteu melodic si armonic, de la profilul artistic -??muzica.
Centrul National pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar (CNCEIP) a elaborat si publicat pe site-ul http://www.subiecte2007.edu.ro/, variante de subiecte pentru probele orale la urmatoarele discipline: limba engleza, limba franceza, limba germana moderna, limba si literatura germana materna, limba si literatura croata, limba si literatura italiana, limba si literatura maghiara, limba si literatura romana, limba si literatura slovaca – profil real si uman, limba si literatura spaniola, limba si literatura turca materna – profil teologic si pedagogic, limba si literatura turca moderna, limba si literatura bulgara – profil uman, limba si literatura sarba – profil real si uman, limba si literatura ucraineana, limba rusa si limba rusa pentru minoritati.
Probele orale vor continua in zilele de 21 august – limba si literatura materna, respectiv 22 august – limba si literatura moderna. Prima proba scrisa (limba si literatura romana) se va desfasura joi, 23 august. (sursa: MECT)