Băga-mi-aş p… în gura lui Geoană şi cu toţi americanii lui…
Afacerista Maria (Lili) Schutz, celebră mai ales in jud. BRASOV,– pentru devalizarea Serelor Codlea după ce numele ei a apărut în dosarul de corupţie al lui Cătălin Voicu, a fost codnamnată la 12 ani de închisoare cu executare în dosarul Sere Codlea.
Fostul parlamentar Cătălin Voicu a fost interceptat când se lăuda că a intervenit pentru rezolvarea acestui dosar. Potrivit interceptărilor telefonice anexate la dosarul instrumentat de DNA Oradea, în 2006, Maria (Lili) Schutz i-a solicitat lui Mircea Geoană sprijin, pe telefonul acestuia de la Senat, în timp ce era cercetată de procurorii anticorupţie pentru săvârşirea a trei infracţiuni de înşelăciune prin care ar fi păgubit statul român cu circa cinci milioane euro. Ancheta judiciară viza preluarea şi derularea contractelor de privatizare a societăţilor Sere Codlea şi Orser Oradea de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS).
Numele Mariei Schutz şi al lui Mircea Geoană sunt menţionate în niste stenograme de tot hazul intre Cătălin Voicu şi Alexandru Mazăre, doi interlopi de lume buna, nu-i sa?
Astfel Voicu, zis si regele pilelor ar fi intervenit în dosarul Maria Schutz, trimisă de Geoana :
– „Băga-mi-aş p… în gura lui Geoană şi cu toţi americanii lui, care ni i-a adus la Curtea Supremă, că mulţi au dosare. Şi cu toate golăncile, de la PSD Dolj (Maria Schutz – n.r.). Şuţa aia cu serele ei, cu tot…„, spunea Voicu într-o conversaţie cu Alexandru Mazăre.
Maria Schutz a fost trimisă în judecată în ianuarie 2008 de către DNA pentru trei infracţiuni de înşelăciune având consecinţe deosebit de grave şi două infracţiuni de bancrută frauduloasă, în formă continuată. Alături de ea au mai fost judecaţi Corneliu Popa, fost director general al Agenţiei Domeniilor Statului, Mihai Ciobanu, fost director al Direcţiei Urmărire Contracte din cadrul ADS şi Ion Dascălu, asociat la SC Sere Codlea SA.
Mircea Geoană a ajutat-o pe Lili Schutz, nu cu o vorbă bună, ci cu o recomandare la colegul Cătălin Voicu, asigurând-o că „te ajută cu ce ai nevoie”. Mai mult, Geoană i l-a recomandat lui Schutz pe Voicu nu ca pe un avocat pe care să-l angajeze, ci în calitatea lui Cătălin Voicu de general, conform interceptărilor.
Mircea Geoană a sunat-o pe „Lili”, aşa cum i se adresa în particular acesteia, spunându-i textual: „Te rog să îţi notezi un număr de telefon… O secundă, ca să-l scot din memorie… Domnul general Voicu Cătălin. (…) Sună-l acum, te întâlneşti cu el şi te ajută cu ce ai nevoie”.
Alte condamnări: Corneliu Popa – 10 ani de închisoare, Mihai Ciobanu – 10 ani d eînchisoare, Ion Dascălu – doi ani de închisoare. Tribunalul Bihor a decis ca cei trei inculpaţi principali, Maria Schutz, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu să mai plătească în solidar cu partea responsabilă civilmente, Societatea Agricolă Worldser Ţuglui, suma de 3.100.882 de dolari, din care 2.305.311 de dolari reprezintă investiţiile nerealizate şi 795.571 de dolari penalităţi în favoarea Agenţiei Domeniilor Statului (ADS). Maria Schutz, Corneliu Popa şi Mihai Ciobanu împreună cu Societatea Agricolă Worldser Ţuglui suma de 6.667.069 de lei şi 1.332.760 de euro în favoarea ADS. Maria Schutz şi Societatea Agricolă Worldser Ţuglui trebuie să plătească alţi 14.803.588 de lei către ANAF şi alţi 3.457.510 de lei către Electrocentrale Oradea. Prejudiciu: peste 5 milioane de euro
Din probele administrate de procurori a rezultat că „Maria Schutz, cu sprijinul lui Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai, a indus în eroare Agenţia Domeniilor Statului cu ocazia încheierii şi derulării contractelor de privatizare a societăţilor comerciale ORSERE SA Oradea şi SERE CODLEA SA Braşov”.
„S-a stabilit că inculpata nu avea la dispoziţie mijloacele financiare necesare derulării contractului şi nu a respectat clauzele contractuale referitoare la investiţiile asumate prin contracte. De asemenea, beneficiind de concursul inculpaţilor Popa Corneliu şi Ciobanu Mihai din cadrul A.D.S, inculpata a raportat unele date şi investiţii fictive. Fiind ajutată de inculpatul Dascălu Ion, inculpata Schutz Maria a determinat conducerea celor două firme scoase la privatizare să înregistreze cheltuieli şi servicii fictive, situaţie de natură să ducă la declararea stării de insolvenţă”, se arată într-un comunicat al DNA.
În total, prejudiciul creat Agenţiei Domeniilor Statului prin fraudele comise de cele patru persoane este de peste 5 milioane de euro.