Baile Tusnad – o perla a Ardealului

Baile Tusnad – o perla a Ardealului

0 271

In cheile Oltului, la o altitudine de 650 m, la poalele muntilor acoperiti cu brazi se afla Orasul Baile Tusnad. Localitatea situata in partea sudica a Depresiunii Ciucului, intre muntii Harghita si Bodoc, este cea mai mica statiune balneara din tara, fiind cunoscuta pana astazi ca “Mica Elvetie”.


?


Istoria locului


Data cea mai probabila pentru fondarea statiunii este anul 1842. Vindecarea miraculoasa a unui fiu de cioban a atras atentia asupra efectului terapeutic a apelor minerale, dupa care sa pus bazele unei societati pe actiuni in vederea exploatarii statiunii in anul 1845.


Cu ocazia revolutiei din anul 1849 statiunea este distrusa, reconstructia incepe abia in 1852. Numele Baile Tusnad apare in 1861. Statiunea de renume Europeana a fost declarata oras in 1968. Despre apele minerale din zona Tusnadului exista dovezi scrise inca din secolul XVIII, in care se mentioneaza existenta unor izvoare de ape minerale cu efecte curative folosite de catre localnicii satelor din apropiere.


?


Asezare si climat


Statiunea balneoclimaterica Baile Tusnad este situata in partea sudica a Depresiunii Ciucului, la o altitudine de 650 m, intre Muntii Harghita si Bodoc, intr-un splendid defileu al Oltului. Pozitia in teritoriu ii confera un cadru deosebit de pitoresc, cu aer puternic ozonat, bogat in aerosoli si ioni negativi care fac ca statiunea sa dispuna de un bioclimat montan tonic, favorabil reconfortarii psihice. Temperatura medie anuala este de 8?C ( iulie 17,5?C, ianuarie -7?C), cu ierni reci si nebulozitate redusa.


Statiunea cu diverse izvoare de ape minerale, mezotermale si mofete este recomandat pentru tratamentul bolilor cardio vasculare, urinare si a sistemului nervos. Exista 44 izvoare naturale si foraje din care in prezent sunt utilizate 6 izvoare naturale, din care patru (Izv. Stanescu, Apor, Ileana si Mikes) pentru cura externa. Prin cura interna se pot trata afectiuni digestive, gastrite hipoacide, precum si hepato-colecistite cronice, boli metabolice si neuro endocrine. Prin cura externa baile sunt recomandate in afectiuni cardiovasculare, tulburari circulare, reumatice si nevroza astenica sau de suprasolicitare, bolile ale aparatului locomotor.


Climatul subalpin, aerul puternic ozonat, bogat in aerosoli si ioni negativi fac ca statiunea sa dispuna de un bioclimat tonic, favorabil reconfortarii psihice.


Localitatea este accesibila pe DN 12, sau pe linia CF 400 Bucuresti-Deda.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.