Balamucul orelor din scoli

Balamucul orelor din scoli

0 241

S-a transformat in traditie ca fiecare ministru nou, saltat cu cricul algoritmelor intr-o functie care – ca si in cazul celorlalte – ni i se potriveste, sa se straduiasca sa dea peste cap invatamantul romanesc. Fiecare vine cu ceva idei luate din ceea ce vede prin alte ograzi, mai cu staif, chiar daca acest stai este uneori doar de suprafata si lasand in urma praful ignorantei.
Suntem obligati cu totii sa asistam, cand incercam sa ne deconectam un pic sau sa aflam ce ne paste in zilele urmatoare, la eterne pisari a apei in piua, ocupati fiind cu aceasta tot felul de tipi care se dau mai rotunzi decat o bila. In gasca includ si tipesele. Pe toate posturile principale TV, la toate cele de radio, ca sa nu mai vorbesc de presa scrisa, auzim sau citim cum „lumea buna” din varful piramidei numita tara se zbuciuma sa se faca remarcata prin idei asa-zis novatoare spre binele odraslelor si viitorului Romaniei si asa mai departe.
Iar dintre toti acestia, cei care ar avea intr-adevar ceva de spus se sfiesc, din bun simt, sa strige ca aceia care vor sa-si impuna parerea cu orice pret. O parere de multe ori vara valoare concreta, de catei care latra doar ca sa-si merite strachina cu resturi de la cina.
Nu stau sa lungesc povestea, ci o sa-mi expun si eu parerea – sunt singur in incapere, asa ca nu este nimeni sa-mi inchida gura – asupra a cum vad eu desfasurarea orelor in scolile noastre, in mare,rugandu-va, stimati cititori, sa va exprimati opinia.
– orele de desen si muzica sa se tina in ciclul secundar, fara o asprime prea mare a notelor si exceptand ultima clasa din ciclu. In acest timp se poate vedea ce elev inspre care dintre aceste materii are inclinatie, dandu-i-se totodata notiunile de baza. Aici este vorba de arta, spre care nu multi sunt inclinati sau au talent. Cei alesi de soarta isi pot continua straduintele in particular, in licee de specialitate sau in scoli de arta de care are parte mai fiecare oras purtand acest titlu.
– orele de educatie fizica sa ramana cel putin cate trei pe saptamana, obligatorii, nu numai urmarea dictonului cu mintea sanatoasa in corpul sanatos, ci din proprie necesitate si convingere, vazand cum evolueaza fizic copiii indopati cu fast food-uri si alte asemenea bazaconii. Aceste ore sunt benefice la orice varsta scolara, caci miscarea inseamna viata.
– ore de dirigentie se pot tine o data pe saptamana, in ziua in care clasa are un program mai lejer, pentru a nu se pierde contactul cu doleantele elevilor.
– orele de religie le socotesc inutile in scoala. Educatia spiritului se poate face de catre Biserica in particular, dupa sistemul „Scoala de Duminica” al americanilor, fiind niste cursuri organizate de biserici la sfarsitul slujbelor. Pe Dumnezeu – in care personal cred, fara a agrea clerul, cu toate facaturile lui mai mult lumesti decat spirituale – nu trebuie sa i-l bagi tanarului pe gat asa cum ai indopa un curcan, ci trebuie ca mintea in formare sa fie indrumata sa aleaga, afirmativ sau nu. A obliga, la varsta adolescentei, inseamna a intampina a priori rezistenta, mai ales cand este vorba de ceva ce nu poate fi vazut.
Iar celelalte materii, acolo se poate face o separare, dupa clasa a noua, in continuarea cu materii reale sau umane, dupa cum doreste elevul si dupa consultari cu parintii, in acelasi timp fara a neglija studiul limbilor straine, intr-o lume pusa tot mai mult pe globalizare.
Aceste cateva idei mi-au fost inspirate de anii mei de scoala si, chiar daca nu am ajuns „mare scula in bascula”, nu pot nega ca s-a lipit ceva de mine.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.