BALCIC – o perla romaneasca pe taram bulgaresc

BALCIC – o perla romaneasca pe taram bulgaresc

0 296

Pentru ca este luna concediilor si, in cazul in care inca nu v-ati hotarat incotro sa mergeti, va facem o sugestie de care merita sa tineti cont: Statiunea Balcic.
Localitatea este de o frumusete, noblete si stralucire cum rar mai aveti ocazia sa intalniti in Europa de Est, fiind o combinatie incredibila de romanism si balcanism pe taram bulgaresc.
Perla a litoralului Marii Negre, putini stiu ca aceasta statiune a fost ridicata si „finisata” de regina Maria a Romaniei, pe vremea cand aceasta bucata de pamant inca ne apartinea.
Orasul este amplasat „amfiteatral” deasupra golfului mic si este inconjurat de frumoase dealuri si coline care au la baza o faleza stancoasa de calcar. Din cauza albetii lor orbitoare, localitatea mai este denumita si Orasul Alb.
Iubirea de cultura si gustul fin al reginei si-au lasat amprenta in acest mic colt de rai care include un castel impresionant, o gradina botanica, o biserica si cateva vile pentru clasa aristocrata din Romania.

Balcicul de ALTADATA
Numele de Balcic vine inca din Evul mediu de la marele conducator Balik, regiunea avand o istorie ce dateaza inca din perioada Imperiului Roman, devenind un centru comercial important, mai ales datorita micului port de aici.
Dupa razboiul Balcanic, Cadrilaterul a revenit Romaniei, pana in anul 1940 cand a fost cedat inapoi Bulgariei.
Este o zona linistita, nu este aglomerata, aici in linistea naturii, te poti refugia, uitand de stresul cotidian care ne afecteaza pe toti.
Ca atractii turistice, Castelul Reginei Maria numit sugestiv „Cuib linistit”, construit cu scopul de a fi resedinta de vara, cu o impresionanta gradina botanica de aproape 35 de hectare, fiind una dintre primele gradini din lume cu peste 3000 de plante.
Castelul reginei reprezinta o combinatie indrazneata de natura exuberanta si exotica si arhitectura eleganta si rafinata, plina de elemente vechi bulgare, gotice, orientale si mauritane.
Realizat dupa modelul labirintului cretan, complexul reprezinta o ingramadire minunata de vile retrase, alei dosnice, terase, gradini si foisoare.
Peste tot sunt explicatii si in limba romana, asa ca nu este nevoie de un ghid special. Am vazut expuse si harti din perioada razboiului din Crimeea, din Balcani, dar si harti cu Romania mare. Camerele sunt varuite in alb, usi din lemn masiv, mobilier simplu, dar asezat cu gust.
Gradina botanica, locul unde Reginei ii placea sa stea cel mai mult, cu arbori exotici, cactusi, aloe, multe alei superbe in forma de labirint, bancute din piatra si izvorase peste tot creeaza o oaza de liniste si aer curat.
Prin Balcic circula multe legende legate de viata reginei Maria. Aici, ea obisnuia sa organizeze receptii somptuoase la care aduna multi artisti si reprezentanti ilustri ai aristocratiei romane. Multe zvonuri umbla despre faptul ca regina si-ar fi daruit dragostea unui frumos negustor turc, care i-ar fi salvat de la inec fiica, pe Ileana. Multe zvonuri umbla si despre salonul de fumat, unde este o mica piscina cu pernute galbene si vitralii din sticla. Regina Maria dadea oaspetilor sai sa fumeze opiu si apoi, ascunsa dupa vitralii, le asculta pe furis conversatiile. Nimeni nu stie cu siguranta ce anume se intampla in spatele draperiilor verzi ale palatului.
Astazi ne putem aseza pe tronul de piatra al reginei care da spre largul marii, sa admiram acest coltisor de rai, nesfarsitul azur al marii si sa incercam sa simtim cum a fost viata in acele vremuri.

Balcicul de AZI
De la iesirea din tara prin Vama Veche pana in Balcik se face in jur de 50 de minute.
Localnicii sunt de mai multe nationalitati: bulgari, turci, tatari, romani, dar in marea lor majoritate cunosc bine limba romana si te indruma corect acolo unde vrei sa ajungi.
In Balcic exista foarte multe hoteluri de 4 si 5 stele, la preturi mult mai mici decat in statiunile mai celebre de la sud. Multe restaurante, mai ales pe faleza, in apropierea micutului port, au meniuri in limba romana, cu ospatari draguti care cunosc bine limba romana. Preparatele traditionale romanesti si bulgaresti la preturi acceptabile. Se poate plati si in lei si in leva, dar si in euro.

In sezon, sunt deschise de asemenea cofetarii, pizzerii, magazine cu diferite produse, multe din ele suveniruri. In centru se gasesc doar doua marketuri mai mari.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.