Balvanyos: Festivalul Pomana porcului

Balvanyos: Festivalul Pomana porcului

0 271

In localitatea covasneana Balvanyos va avea loc, in perioada 20-22 februarie, cea de-a patra editie a Festivalului „Pomana porcului”, care va marca iesirea din sezonul hibernal.
La manifestarea organizata de Agentia Nationala de Turism Rural, Ecologic si Cultural (ANTREC) si Primaria Turia vor participa 17 echipe insumand aproape o suta de macelari si bucatari din tara si strainatate (Ungaria, Slovacia si Croatia), care se vor intrece in prepararea celor mai gustoase bucate din carne de porc.
Primarul localitatii Turia, Daragus Attila, a declarat pentru AGERPRES ca la festival s-au inscris initial 21 de echipe, insa trei din Ungaria au fost nevoite sa renunte din cauza vremii nefavorabile.
Organizatorii vor pune la dispozitia participantilor cate un porc de 100 de kilograme. Acestia vor fi sacrificati dupa metodele traditionale si nu dupa cele ale Uniunii Europene, dupa care vor fi perpeliti in foc aprins cu paie, cetina de brad sau lemne, transati si transformati in fripturi, carnati, caltabosi sau toba.
„Festivalul este unul al traditiilor, prin urmare vrem sa prezentam cultura si obiceiurile specifice fiecarei regiuni in parte si nu obiceiurile Uniunii Europene”, a declarat Daragus Attila.
Sambata, un juriu format din specialisti in gastronomie va degusta bucatele si va desemna castigatorul festivalului, dupa care toti participantii vor fi invitati la „Pomana porcilor”.
Festivalul de la Balvanyos marcheaza finalul iernii si coincide cu sarbatoarea „Farsangului”.
Covasnenii incearca de ani de zile sa castige notorietate, atat prin organizarea unor festivaluri gastronomice inedite, cat si prin dimensiunile gigantice ale bucatelor pe care le prepara cu prilejul diferitelor sarbatori locale.
Anul trecut, in orasul statiune Covasna a fost preparata o rulada de inghetata uriasa, in lungime de 101 metri , cu o greutate de 250 de kilograme, iar locuitorii comunei Turia au preparat un bulz din mamaliga si branza in lungime de peste 150 de metri, performanta inscrisa oficial in Cartea Recordurilor.
Cu ocazia altor sarbatori locale desfasurate in ultimii ani s-au mai preparat o tocanita din ciuperci de padure, pentru care s-au folosit 400 de kilograme de galbiori, o ciorba de pastrav de 1.100 de litri, un urias papricas de pui un gulas de fasole de 500 de litri, o spuma de oua si fructe de padure si un colac secuiesc lung de aproape cinci metri.
Demn de remarcat este si Festivalul carnatilor de la Sfantu Gheorghe, unde, in fiecare an, se prepara aproape un kilometru de carnati cu ocazia Zilelor turismului covasnean.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.