Banca Mondiala va acorda asistenta tehnica institutiilor publice
Guvernul si Banca Mondiala au semnat, luni, un memorandum de intelegere pentru continuarea acordarii de servicii de asistenta tehnica institutiilor publice romanesti pana in anul 2023, care va sprijini Executivul in continuarea reformelor structurale si de modernizare a administratiei publice. Documentul a fost semnat de catre Aura Raducu, ministru al Fondurilor Europene, si de Elisabetta Capannelli, manager de tara la Banca Mondiala, in prezenta premierului Dacian Ciolos si a lui Cyril Muller, vicepresedintele BM pentru Europa si Asia Centrala, anunta Agerpres.
Inaintea semnarii memorandumului, premierul si ministrul Fondurilor Europene au avut o intalnire cu reprezentantii Bancii Mondiale.
Ministrul Fondurilor Europene, Aura Raducu, a declarat ca memorandumul de intelegere creeaza cadrul de oferire a asistentei tehnice pentru Romania in diferite domenii, in special in cresterea capacitatii administrative si pentru implementarea reformelor structurale pe care Guvernul doreste sa le realizeze in contextul utilizarii fondurilor UE pentru perioada 2014 – 2020.
„Acesta este al doilea memorandum incheiat in acest context cu Banca Mondiala. Primul a fost realizat in perioada 2012 – 2015, cand pentru 20 de institutii s-au incheiat 26 de acorduri de finantare pe o suma totala de aproximativ 32 de milioane de euro, finantate din programele europene. Cel de-al doilea acord urmeaza a se finanta din programele europene, programul de asistenta tehnica pentru perioada 2015 – 2020. Acest acord a fost incheiat in contextul discutiilor purtate intre Comisia Europeana si Guvernul Romaniei pentru care au fost incheiate si se incheie acorduri de finantare cu cele trei institutii financiare internationale„, a afirmat Aura Raducu.
Cyril Muller, vicepresedintele BM pentru Europa si Asia Centrala, a afirmat, la randul sau, ca situatia economica a tarii noastre este semnificativ mai buna decat acum cinci ani. „E o mare placere pentru Banca Mondiala sa sprijine Romania cu asistenta tehnica provizorie. In ultimii cinci ani am sustinut permanent programele sectoriale, ca de exemplu reformele din administratie, educatie, sanatate, alte sectoare. Si pe mai departe vom acorda asistenta Guvernului pentru a implementa programele de reforma si pentru a utiliza eficient fondurile europene pe care le are la dispozitie. De asemenea, dorim sa sprijinim Romania in atingerea obiectivelor sale, cresterea economica si cresterea nivelului de trai pentru toti cetatenii. (…) Am avut o discutie excelenta atat cu ministrul Fondurilor Europene, cat si cu premierul si simt ca ei sunt increzatori ca aceasta asistenta in care BM aduce o expertiza din toata lumea va ajuta Romania sa-si atinga obiectivele”, a aratat Muller.
Programul a inclus domenii precum incluziunea sociala si reducerea saraciei, agricultura, schimbarile climatice, politica in domeniul concurentei, educatia, integrarea romilor, transporturile si planificarea urbana. Ca urmare a succesului programelor din ultimii ani, Guvernul a convenit extinderea serviciilor de asistenta tehnica pentru toate fondurile europene structurale si de investitii, inclusiv Fondul European de Agricultura si Dezvoltare Rurala si Fondul European de Acvacultura, Piscicultura si Pescuit.
In cadrul memorandumului anterior (2012 – 2015) intre Romania si Banca Mondiala au fost incheiate 26 de acorduri de servicii finantate din Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT) 2007-2013 sau din axele de asistenta tehnica ale programelor operationale, pentru 12 institutii publice centrale din Romania, in valoare totala de aproximativ 31 milioane de euro’, mai mentioneaza sursa citata.