Bancherii solicita BNR modificarea regulamentului

Bancherii solicita BNR modificarea regulamentului

0 242

Bancherii au solicitat Bancii Nationale a Romaniei (BNR) schimbarea regulamentului privind provizioanele, perioada de executare, reesalonarile creditelor si rezervele minime obligatorii (RMO) la liniile de credit, a declarat, luni, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Ghetea.
„Consiliul de Administratie al ARB a facut, acum cateva zile, mai multe propuneri Bancii Nationale”, a aratat Ghetea.
El a spus ca ARB a propus bancii centrale sa incurajeze reesalonarile si rescadentarile de credite, proceduri pe care bancile comerciale au inceput sa le implementeze deja.
„In situatii de criza, consideram ca este mai bine sa fim mai activi si BNR sa ne sustina, inclusiv prin schimbarea regulamentului”, a continuat Ghetea.
Totodata, ARB a propus ca o parte din garantiile la credite sa fie luate in considerare atunci cand se depaseste intarzierea la plata de 90 de zile, iar bancile trebuie sa faca provizioane.
In prezent, la realizarea provizioanelor, se ia in considerare tot creditul.
Referitor la executarea silita, Ghetea a aratat ca trebuie sa se gaseasca o posibilitate de a majora perioada, de la 90 de zile, la 120 sau 150 de zile.
ARB a mai solicitat ca BNR sa recunoasca titlurile de stat ca o posibila alternativa atunci cand apare o criza de lichiditate la banci.
„In contextul actual, (…), titlurile de stat ar trebuie sa fie considerate ca o garantie buna cand apare o criza de lichiditate”, a spus Ghetea.
De asemenea, ARB a mai cerut schimbarea modalitatii in care sunt evaluate, la sfarsitul fiecarui an, titlurile de stat si operatiunile swap, „astfel incat metodologia de calcul sa se apropie cat mai mult de cea pe care comitetul de la Basel vrea sa o introduca”, a spus Ghetea.
Ghetea a aratat ca, in conditiile care liniile de finantare de la bancile comerciale sunt mai putin active si se vorbeste din ce in ce mai mult de o finantare de la institutii internationale, precum FMI sau BERD, ARB sugereaza sa se revina la o norma mai veche prin care liniile de finantare de la institutiile internationale sa nu fie luate in considerare in baza de calcul a rezervelor minime obligatorii.
„Astfel, bancile ar putea avea acces la fondurile de care au nevoie”, a explicat Ghetea.
Consiliul de Administratie (CA) al BNR a decis, miercuri, 4 februarie, sa reduca dobanda de politica monetara cu 0,25 de puncte procentuale, la 10% pe an, si sa mentina nivelul actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei, la 18%, si celor in valuta, la 40%.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.