Bancherul Piscu a fos arestat

Bancherul Piscu a fos arestat

0 257
Politistii brasoveni au anuntat, ieri, capturarea lui Nicolae Piscu, fost director al Bancii Agricole, dat in urmarire inca de anul trecut, dupa ce instanta l-a condamnat la cinci ani de inchisoare in cazul privatizarii fabricii de Zahar Bod. Interesant este ca Piscu era relaxat, fiind recunoscut de o persoana in timp ce lua masa la un restaurant din Brasov.
A fost ultima masa in liberatate pentru urmatorii ani a condamnatului. Comisarul-sef Liviu Naghi, purtatorul de cuvant al Politiei Brasov, a declarat ca acesta „a fost ridicat de politisti si incarcerat direct la Penitenciarul Codlea”. Arestarea a avut loc miercuri seara, potrivit unui comunicat IPJ Brasov.
Potrivit rechizitorului in baza caruia Tartaga si Piscu au fost trimisi in judecata, anchetatorii au stabilit ca, in cursul anului 1998, Dan Tartaga, in calitate de reprezentant al SC Darcom SRL Brasov, a participat la licitatia privind achizitionarea pachetului majoritar de actiuni la Fabrica de Zahar Bod, prilej cu care s-a folosit de un certificat fiscal ce atesta nereal ca societatea lui nu avea credite nerambursabile catre stat. Pentru achizitionarea actiunilor, Tartaga a solicitat Bancii Agricole Brasov acordarea unui credit cu dobanda subventionata, in valoare de 12 miliarde de lei vechi.
Pentru obtinerea creditului a beneficiat de ajutorul angajatilor bancii, sustin anchetatorii, depunand acte false privind incheierea a 663 contracte de arendare a unor terenuri de pe raza judetului Brasov, comunele Feldioara, Bod si Ghimbav.
Omul de afaceri a schimbat, apoi, sustin anchetatorii, destinatia creditului obtinut, folosind banii pentru achitarea altor credite mai vechi de la Banca Agricola si si-a cumparat chiar si un apartament in Bucuresti, pe Bulevardul Unirii. Nicolae Piscu a acordat creditul cu incalcarea normelor bancare, in plus semnand 28 de ordine de plata emise de Tartaga, si a avalizat patru bilete la ordin emise de firma Darcom, in valoare de 88,8 miliarde de lei, fara documente justificative, fara avizul Serviciului de Credite si al Comitetului de Risc. Din cercetarile procurorilor a reiesit faptul ca directorul Bancii Agricole (actualmente Raiffeisen Bank) Brasov a actionat in mod asemanator si fata de alte societati, acordandu-le credite situate intre 4 si 10 miliarde de lei.
Procesul in dosarul privatizarii Fabricii de Zahar Bod a inceput in 2002, iar dupa noua ani atat fostul director al fabricii, Dan Tartaga, cat si fostul director al Bancii Agricole Brasov, Nicolae Piscu, au fost condamnati la cinci ani de inchisoare cu executare, de Curtea de Apel Alba, in 19 octombrie 2011. Atat Nicolae Piscu, cat si Dan Tartaga a fost dat in urmarire nationala si internationala. Piscu in octombrie 2011, Tartaga in februarie 2012, dar acesta din urma inca nu a fost gasit.
Potrivit unor surse apropiate omului de afaceri fugar, acesta s-ar afla deja in Statele Unite ale Americii. Politistii brasoveni au negat acest lucru, sustinand ca Tartaga s-ar afla intr-un stat din cadrul Uniunii Europene, deoarece daca ar fi incercat sa ia avionul spre continentul american ar fi fost recunoscut la aeroport. Mai nou, se pare ca si familia omului de afaceri ar fi parasit Romania, in conditiile in care sotia lui Tartaga era sub observatia politistilor.
Tartaga a fost condamnat pentru fals in declaratii, uz de fals, instigare la fals intelectual, inselaciune, folosirea cu rea-credinta a creditelor societatii si incasare ilegala de dividende, iar Piscu a fost condamnat, in acelasi dosar, pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.
Cei doi au solicitat rejudecarea dosarului, iar in 16 februarie 2012 Tribunalul Alba a suspendat sentinta care i-a condamnat la 5 ani de inchisoare si a trimis dosarul spre rejudecare la Judecatoria Alba. Judecatorii au suspendat si punerea in executare a sentintei de condamnare, pana la finalizarea revizuirii, iar Tartaga si Piscu au fost scosi de sub urmarire nationala pentru o scurta perioada, decizia nefiind definitiva.
La judecarea recursului, Curtea de Apel Alba a admis, in martie, doar cererea de revizuire a dosarului, insa nu si pe cea de suspendare a executarii pedepselor.
 
S.D.  
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.