Bancile comerciale fara reactie la masurile BNR!

Bancile comerciale fara reactie la masurile BNR!

0 179
Demersul BNR prin care s-a redus dobânda de politică monetară cu încă 0,25 puncte până la 4,25% nu pare sa aiba ecoul scontat in randul bancilor comerciale. Guvernatorul Mugur Isărescu, nemultumit si surprins de reactia pietei bancare decalara ca acestea "…nu au încotro, vor fi nevoite să reducă dobânzile. Facilitatea de depozit a ajuns la 1,25% ÅŸi se va reduce ÅŸi mai mult" susÅ£inea aceasta la un briefing de presă.
Nemultumirea guvernatorului este vizibila in declaraţii:
  • Băncile au redus insuficient dobânzile la credite. Nu au nicio justificare economică.
  • Nu au încotro, vor fi nevoite să reducă dobânzile. Facilitatea de depozit a ajuns la 1,25% ÅŸi se va reduce ÅŸi mai mult.
  • Este în interesul băncilor comerciale să ieftinească semnificativ creditele în lei.
  • Ieftinirea împrumuturilor în lei este de natură să sprijine creÅŸtere economiei româneÅŸti.
Modul în care băncile au răspuns semnalelor BNR s-a reflectat cu moderaÅ£ie ÅŸi întârziat în politicile băncilor comerciale  
Iata ce susÅ£in economiÅŸtii ING Bank România. "Avem motive să credem că o reducere a ratei rezervelor minime obligatorii pentru lei este de asemenea în cărÅ£i ÅŸi ar putea fi decisă la ÅŸedinÅ£a de astăzi (luni – n.r.), în vreme ce nu credem că piaÅ£a ia acest lucru în calcul', se arată într-un raport al băncii. EconomiÅŸtii ING susÅ£in că o astfel de miÅŸcare ar întări banca centrală în poziÅ£ia de debitor net faţă de sistemul bancar ÅŸi ar menÅ£ine ratele overnight foarte aproape de nivelul facilităţii de depozit pentru perioada următoare. În opinia economiÅŸtilor ING Bank România, acest lucru ar trebui să conducă la scăderi ale ratelor, care să încurajeze continuarea scăderilor în randamentele titlurilor de stat în lei. Un astfel de rezultat ar trebui să susÅ£ină indirect leul, întrucât investitorii străini ar putea relua cumpărările nete de obligaÅ£iuni în lei. "Date recente indică faptul că investitorii nerezidenÅ£i ÅŸi-au redus deÅ£inerile în titluri de stat în lei cu două miliarde lei în iunie faţă de mai ÅŸi le-au menÅ£inut constante in iulie (acest lucru se traduce printr-o reducere a deÅ£inerilor de la un maxim de 25% din total în mai la mai puÅ£in de 23% în iulie).
Luând în calcul evoluÅ£ia pozitivă a titlurilor de stat în lei pe parcursul lunilor august ÅŸi septembrie, când randamentele au scăzut pe întreaga curbă de maturităţi, credem că investitorii străini nu ÅŸi-au redus deÅ£inerile în aceste instrumente în ultimele două luni, deÅŸi directorul Trezoreriei a spus vineri că deÅ£inerile nerezidenÅ£ilor în instrumente emise piaÅ£a locală, denominate în lei sau euro, au scăzut la 22,9% în septembrie, de la 24,5% în iulie (acest lucru ar putea fi explicat prin scădenÅ£ele nete de circa 500 milioane euro în ultimele două luni)", se spune în raportul băncii.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.