Bancile isi reduc expansiunea

Bancile isi reduc expansiunea

0 157

Ritmul de deschidere a unor noi sucursale bancare in Romania va incetini substantial, iar bancile se vor concentra mai mult pe eficientizarea retelelor, considera consultantii si o serie de reprezentanti ai sistemului bancar autohton.
In 2006 au fost deschise 1.000 de noi sucursale, in 2007 – circa 800 de noi unitati, iar Romania a depasit Europa Occidentala la densitatea de unitati bancare in mediul urban, a declarat marti, la o conferinta despre retail banking, Codrut Pascu, managing partner la Roland Berger Strategy Consultants.
In ultimii ani, numarul de unitati bancare a crescut in medie cu 25 la suta fata de un nivel de numai patru la suta in Europa Centrala si de Est, iar numarul de clienti pe unitate bancara in mediul urban este de maxim 2.400 in Romania, fata de 7.000 in Europa de Nord.
”Problema la nivelul sistemului este cresterea eficientei cu care opereaza aceste sucursale. In Romania, la creditul neguvernamental, media este de opt milioane euro/unitate bancara fata de peste 30 milioane de euro in Europa Centrala, iar la creditul de retail nivelul este nesemnificativ comparativ cu media europeana, situandu-se sub 3,5 milioane de euro/unitate”, a precizat presedintele executiv al Alpha Bank Romania, Sergiu Oprescu.
Strategia de crestere a veniturilor va incepe sa cuprinda tot mai multe elemente de calitate, pentru ca ritmul de crestere a retelelor bancare se va reduce, bancile se vor uita mai atent la amplasarea noilor sucursale, iar unele unitati se vor inchide, a declarat Claudiu Cercel, director in cadrul BRD.
El a aratat ca bancile isi calculeaza indicatori foarte precisi pentru fiecare unitate deschisa iar in prezent are loc o marire a perioadei pana la “culegerea roadelor investitiei”.
Consultantii si bancherii apreciaza ca in urmatorii 2-3 ani bancile din Romania se vor concentra pe partea de venituri, cu o preocupare gradual sporita pe partea de eficientizare.
Potrivit consultantilor de la Roland Berger, activele bancilor au urcat cu peste 50 la suta in ultimii cinci ani, la credite chiar cu peste 60 la suta, in timp ce pe venituri majorarea a fost de numai 22 la suta.
Vicepresedintele Raiffeisen Bank, Razvan Munteanu, a declarat ca clientii din Romania au in medie sub doua produse bancare.
”Ma astept la o schimbare in peisajul bancar, pentru ca densitatea este peste ceea ce este necesar pentru asigurarea serviciilor bancare in mod curent, in Romania”, a afirmat Munteanu.
La randul sau, Catalin Parvu, directorul general al Piraeus Bank, a apreciat ca bancile vor incepe sa isi rafineze operatiunile si sa se uite cum sa isi mareasca eficienta.
”Se poate ajunge foarte usor la o cota de 20 la suta pentru tranzactiile pe Interne”, a mai spus Catalin Parvu.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.