Bancile nu au dreptul sa majoreze dobanzile si comisioanele la toate creditele...

Bancile nu au dreptul sa majoreze dobanzile si comisioanele la toate creditele in timpul derularii

0 154

400 de plangeri in Bucuresti de la inceputul anului, pe motiv ca bancile ajusteaza dobanzile variabile la noile cote si cand se incaseaza comisioanele de administrare de conturi. In unele cazuri plangerile nu au acoperire legala. “In cazul unui credit cu dobanda variabila, care este calculata in functie de dobanzile interbancare la nivel european, banca nu este obligata sa anunte clientul, pentru ca se considera ca evolutia acestor dobanzi internationale este o informatie publica”. In alte cazuri insa este vorba despre comisioane care apar peste noapte si care, in final, scumpesc rata initiala sau costul de obtinere a creditului. Bancherii recunosc si ei ca sunt probleme in ceea ce priveste relatia dintre clienti si banci.
„ARB este in dialog cu ANPC in ceea ce priveste contractele de credit. ANPC ne-a atras atentia ca exista unele clauze unde, in conformitate cu normele europene si legislatia europeana, ar trebui sa aducem unele ajustari. Ajustarile se refera la doua aspecte foarte importante, respectiv dobanzile si comisioanele“, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB). El a precizat ca principalele puncte critice sunt dobanzile si comisioanele. In timp ce bancile nu pot fi obligate sa practice numai dobanzi fixe, comisioanele ar trebui sa fie la acelasi nivel, cu unele exceptii, pe toata durata contractului.
Vesti bune pentru cei care au credit si au trebuit sa plateasca taxe sau comisioane ce nu erau incluse in contractul initial sau care nu au fost anuntati in momentul in care li s-a modificat dobanda la imprumut. Pana la sfarsitul acestui an, este posibil ca bancherii si autoritatea pentru protectia consumatorilor sa puna la punct un cod al bunelor practici bancare, in care sa fie precizate foarte clar obligatiile pe care le au atat bancile cat si consumatorii. Daca in capitala de la inceputul anului pana acum, au fost depuse 400 de plangeri la adresa bancilor, la nivel national se preconizeaza ca nemultumitrile sunt mult mai multe desi nu exista inca o statistica in acest sens.
Cei mai multi reclamanti se plang de faptul ca au trebuit sa dea mai multi bani decat se stabilise initial prin contractul de credit pentru ca unele banci au marit sau au introdus comisioane si taxe despre care nu se mentionase nimic initial, sau ca dobanzile au fost modificate fara a fi si ei anuntati de catre banci. “Speram ca acest cod al bunelor practici sa fie asumat de catre banci anul acesta. Din acel moment, reglementarile vor fi foarte clare.
In momentul de fata, oamenii se plang, noi amendam, iar bancile ataca amenda la tribunal si nu se rezolva nimic.

Vlad T.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.