Bancile obligate sa respecte drepturilor consumatorilor !

Bancile obligate sa respecte drepturilor consumatorilor !

0 302

Legea care prevede sanctionarea bancilor si institutiilor financiare nebancare care nu respecta drepturile consumatorilor ar putea fi aplicata de la inceputul anului 2009, iar amenzile se vor ridica la maximum 50.000 lei, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), Dan Vlaicu.
“Prin actul normativ, finalizat de ANPC in urma discutiilor cu reprezentantii Asociatiei Romane a Bancilor, furnizorii de servicii financiare sunt obligati sa nu majoreze comisioanele pe durata derularii unui contract si sa nu introduca altele noi (daca nu au fost prevazute in contract). Legea va fi votata rapid si va putea fi aplicata din ianuarie 2009”, a afirmat Dan Vlaicu.
Clientul bancar trebuie sa fie anuntat cu 30 de zile inainte de realizarea unei modificari in contract, iar daca nu este de acord cu modificarea, poate refinanta creditul prin transferul la alta banca sau il poate rambursa.
“Piata bancara concurentiala va determina ca bancile sa ofere produse de creditare mai bune pentru clienti. Prin acesta prevedere, clientul poate schimba banca, ceea ce nu este in interesul institutiei creditoare initiale”, a precizat Dan Vlaicu.
Amenzile aplicate bancilor vor varia intre 5.000 lei si 50.000 lei. Daca un client solicita despagubiri, acestea se pot obtine printr-o decizie a instantei de judecata.
“De la inceputul acestui an am inregistrat 1.300 de reclamatii pentru domeniul bancar. Majoritatea consumatorilor reclama modificarea dobanzilor, iar 60 la suta dintre reclamatii sunt justificate”, a afirmat presedintele ANPC.
Proiectul de Ordonanta de Urgenta interzice introducerea si perceperea de noi taxe, comisioane, tarife sau alte costuri ce nu au fost mentionate in contract. In cazul in care dobanda este fixa, aceasta va fi precizata cu exactitate. In ceea ce priveste dobanda variabila, variatia ratei dobanzii trebuie sa fie raportata la fluctuatiile unor indici de referinta verificabili, mentionati in contract, a explicat Dan Vlaicu. “Indicele in functie de care se calculeaza dobanda si punctele procentuale adaugate nu pot creste mai mult de ROBOR plus cinci la suta, in cazul creditelor in lei”, a adaugat presedintele ANPC.
Totodata, in publicitatea pe care o fac produselor oferite, bancile trebuie sa afiseze toate costurile cu aceleasi caractere de litere.
Orice forma de publicitate a unei banci sau IFN trebuie sa cuprinda informatii despre rata dobanzii creditului, dobanda anuala efectiva (DAE), durata contractului, valoarea totala platita de consumator. In cazul in care, pentru acordarea creditului, consumatorul este obligat sa incheie un contract de asigurare, se va mentiona acest aspect in momentul promovarii produsului.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.