Bancile scad semnificativ dobanzile. Deocamdata, la depozite!

Bancile scad semnificativ dobanzile. Deocamdata, la depozite!

0 230
Recenta taiere cu 0,5% a dobanzii de politica monetara a BNR a fost urmata, in doar cateva zile, de scaderi abrupte ale dobanzilor. Nu mai putin de 5 banci au scazut dobanzile cu aceeasi valoare sau chiar mai mult. Masura nu a vizat insa, asa cum sperau oficialii BNR si consumatorii, dobanzile la credite, ci pe cele la depozite, scrie Alin Iacob pe Conso.ro Recenta taiere cu 0,5% a dobanzii de politica monetara a BNR a fost urmata, in doar cateva zile, de scaderi abrupte ale dobanzilor. Nu mai putin de 5 banci au scazut dobanzile cu aceeasi valoare sau chiar mai mult. Masura nu a vizat insa, asa cum sperau oficialii BNR si consumatorii, dobanzile la credite, ci pe cele la depozite, scrie Alin Iacob pe Conso.ro La inceputul lunii august, BNR a redus pentru a doua oara in numai cateva saptamani dobanda de politica monetara. Cea de-a doua taiere a fost dubla ca si valoare fata de precedenta, semnalizand intentia clara a Bancii Centrale de a reduce cat mai mult dobanda-cheie, impulsionand astfel si bancile comerciale sa-i urmeze exemplul. Guvernatorul Mugur Isarescu a explicat in detaliu intentiile Bancii Nationale. “Noi vom face tot ce este posibil, prin reducerea dobanzii de politica monetara, prin asigurarea lichiditatii pe piata, prin ingustarea coridorului de variatie a dobanzilor de pe piata monetara sa venim cu dobanzile la lei in apropierea dobanzilor in valuta”, a afirmat Isarescu, citat de Mediafax. Evident, guvernatorul si-a exprimat speranta coborarii dobanzilor in lei catre cele in euro pentru credite. Insa bancile comerciale au aplicat mesajul asa cum le-a convenit lor: au redus dobanzile la lei catre cele la euro, dar nu la credite, ci la depozite.  
5 banci au scazut dobanzile la depozite cu peste 0,5%
Conso.ro a monitorizat comportamentul bancilor comerciale dupa anuntarea deciziei de politica monetara a Bancii Nationale de la inceputul lunii august. Reactia de scadere a dobanzilor la depozite a fost una extrem de prompta, si in unele cazuri reducerile operate au depasit toate asteptarile. 5 banci au redus dobanzile cu cel putin 0,5%, si nu este vorba numai de banci care practicau inainte de decizia BNR dobanzi foarte atractive. Millennium Bank a operat cea mai drastica reducere de dobanda. Astfel, banca a redus dobanda la produsele sale de economisire cu pana la 1,75 puncte procentuale. Celelalte 4 banci care au operat reduceri de dobanda la depozite cel putin egale cu reducerea de dobanda de politica monetara sunt: Carpatica, Banca Romaneasca, Garanti Bank si BCR.
 
Dobanzile la depozitele in lei se apropie de cele in euro
Prin reducerile semnificative de dobanzi operate la depozitele in lei, bancile se apropie tot mai mult de nivelurile oferite la depozitele in euro. Analiza efectuata pe baza comparatoarelor de dobanda Conso.ro arata ca, la depozitele cele mai populare in randul deponentilor, cele pe trei luni, dobanzile oferite nu mai depasesc decat in foarte putine cazuri 5% pe an, iar bancile cu retea foarte mare, care atrag majoritatea depozitelor au coborat dobanzile chiar sub 4% pe an (CEC Bank – 4,10%, BRD – 4%, UniCredit – 3,90%, Raiffeisen Bank – 3,80%, BCR – 3,70%).
Depozitele cu scadenta la o luna au rate de dobanda si mai reduse.
Doar Piraeus Bank, TBI Bank, Banca Feroviara, Volksbank si ATE Bank mai au dobanzi de 5% pe an sau apropiate de aceasta valoare. La extrema cealalta se plaseaza BRD – 3,50%, Raiffeisen Bank – 3,40%, ING Bank – 3% si BCR – 3%. Depozitele in euro pe 3 luni au dobanzi care nu depasesc 3,30% pe an, iar in cazul bancilor mari acestea sunt, la fel ca si in cazul depozitelor in lei, mai reduse.
CEC Bank si Banca Transilvania ofera dobanzi de 2%, iar UniCredit nu bonifica mai mult de 1%. Depozitele in euro pe o luna ating dobanzi maxime de 3%, iar bancile mari au rate anuale de dobanda cuprinse intre 1% si 2%.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.