Bandă de hoţi din locuinţe, 30 de zile după gratii
Poliţiştii braşoveni, ajutaţi de colegi din mai multe judeţe, au destructurat o reţea de spărgători de locuinţe. Hoţii acţionau în zonele cu case şi preferau persoanele de vârsta a treia care comercializau diverse produse, alimentare sau de alte categorii
Poliţiştii braşoveni, ajutaţi de colegi din mai multe judeţe, au destructurat o reţea de spărgători de locuinţe. Hoţii acţionau în zonele cu case şi preferau persoanele de vârsta a treia care comercializau diverse produse, alimentare sau de alte categorii. Infractorii se folosesc de o metoda ingenioasa ca sa afla unde isi tin victimele banii.
Potrivit Gabrielei Dinu, purtător de cuvânt IPJ Braşov, spărgătorii intrau în curţile locuinţelor profitând de faptul că unele dintre persoane ofereau spre vânzare bunuri produse în gospodărie. Le distrăgeau acestora atenţia fie oferindu-le spre schimb o bancnotă cu o valoare foarte mare pentru a fi transformată în bancnote mai mici şi având astfel acces la locul unde oamenii îşi păstrau banii.
În timp ce unul dintre ei le distrăgea atenţia proprietarilor, ceilalţi sustrăgeau banii din locurile respective sau căutau bunuri de valoare.
Deocamdată, poliţiştii au reuşit să probeze activitatea a 5 femei şi un bărbat care acţionau cu un autovehicul, însă unele victime au descris şi un alt autovehicul, cu care ar fi venit şi alţi membri ai grupului, tot un bărbat şi mai multe femei.
Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Braşov a explicat că hoţii foloseau bancnote mari pentru a-i pune în dificultate pe proprietarii locuinţelor. În timp ce una dintre persoane le distrăgea atenţia gazdelor, celelalte acţionau în locuinţă. Hoţii preferau banii şi bunurile de mici dimensiuni şi valoare ridicată, precum bijuteriile.
Ca să îşi acorde suficient timp să se îndepărteze de locul furtului şi să îşi piardă urma, hoţii nu furau niciodată întreaga sumă de bani găsită, astfel că victimele îşi dădeau seama abia după un anumit timp că au fost prădate.
În aceste condiţii, exista posibilitatea ca şi alte persoane să mai intre în casă, astfel că mulţi nu ştiau cine sunt cei care le-au furat banii şi nu ştiau împotriva cui să depună plângere ori nici măcar nu sesizau poliţia. În judeţul Braşov s-au înregistrat trei victime şi au mai existat şi alte câteva tentative eşuate.
Acum poliţiştii caută să dovedească activitatea infracţională şi a celorlalţi membri ai grupului. Primii şase au fost reţinuţi de poliţişti iar judecătorii au decis că aceştia trebuie să îşi petreacă următoarele 30 de zile după gratii, în arest preventiv.
Vifor Rotar