Banii lui Ceausescu din nou pe tapet

Banii lui Ceausescu din nou pe tapet

0 392

Banii din banuitele si inca nestiutele conturi secrete ale lui Nicolae Ceausescu revin in atentia publica. Motivul nu tine de vreo initiativa a oficialilor de la Bucuresti, ci de faptul ca, presata de autoritatile americane, Elvetia e pe punctul de a relaxa legislatia privind secretul bancar, extrem de strict in aceasta tara.
Potrivit ziaristilor de la Romania libera, in ianuarie 1990 existau informatii potrivit carora, in bancile elvetiene si mai ales la UBS, cea mai mare dintre ele, Ceausescu ar fi avut circa 400 de milioane de dolari.
Primele si cele mai ample actiune oficiale de cautare a conturilor ceausiste au fost pornite in 1990, cand guvernul condus de Petre Roman a angajat experti canadieni si elveþieni in acest sens. Din motive neclare, contractul lor a fost reziliat exact cand semnalau ca au dat de urma unor bani.
Dar, cum a afirmat recent Petre Roman, banii, in mare parte, se aflau in conturile membrilor retelei romane de spionaj, care ar fi fost deconspirata daca s-ar fi dat curs cererilor venite de peste ocean, de aceea el ordonand sistarea cercetarilor, caci mai era nevoie – de altfel ca in toata lumea – de acea retea.
Potrivit datelor obtinute de Romania libera, expertii canadieni si elvetieni au indicat ca posibili beneficiari ai banilor cautaþi societatile Crescent si Vitrocim, legate de numele liderului PC, Dan Voiculescu.
Unul dintre expertii firmei de avocatura canadiene spune: „Se confirma ipoteza ca in timpul dictaturii lui Ceausescu au fost deturnate mari sume de bani. Dupa toate probabilitatile, o buna parte din acesti bani pot fi recuperati”.
In schimb, avocata elvetiana refuza sa dea detalii despre investigatia facuta in urma cu 19 ani. Ea s-a rezumat sa le spuna jurnalistilor doar atat: „Canadienii au facut lucruri periculoase si au spus atatea prostii incat erau sa ma bage si pe mine in bucluc”.
Aceeasi avocata afirma insa in 1990 ca Dan Voiculescu putea fi chiar arestat pentru implicare in chestiunea conturilor. In mod ciudat, acum, putini dintre cei implicati in ancheta mai recunosc ceva. Nici Petre Roman nu isi mai aduce aminte de aceasta investigatie decat cele amintite mai sus, cu oprirea cercetarilor, si alte maruntisuri nesemnificative, ca de!, uitarea este ceva firesc, mai ales in anumite imprejurari.
Din 1990 incoace, diferite comisii parlamentare au conchis ca banii nu au existat. Iar anul trecut, Legislativul a aprobat ultimul raport al comisiei de ancheta conduse de Sabin Cutas, subaltern al lui Dan Voiculescu. Raportul sustine ca nu exista dovezi privind existenta unor conturi detinute de Nicolae Ceausescu.
Chestia este ca, atata vreme cat mai traiesc contemporani de-ai lui Ceausescu, si aici ma refer la apropiati de-ai lui, sunt sigur ca nu se va gasi nici lada cu zestre.

Dan Bota

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.