Banii pe POSDRU risipiţi pe proiecte de mică anvergură

Banii pe POSDRU risipiţi pe proiecte de mică anvergură

0 586
Dupa numeroase semnale aparute in media despre modul in care au fost cheltuiti banii europeni si in special in zona POSDRU, iata ca a aparut si prima recunoastere oficiala.
Fondurile primite de Å£ara noastră prin POSDRU s-au risipit uÅŸor pe proiecte de mică anvergură, a declarat duminică ministrul delegat pentru IMM-uri ÅŸi Turism, Maria Grapini, la o întâlnire cu oameni de afaceri ÅŸi autorităţi locale din MaramureÅŸ.
"Dintr-o necunoaÅŸtere, lipsă de viziune, perspectivă până acum constat ca om ce provine din lumea practică a afacerilor că banii europeni alocaÅ£i României prin POSDRU s-au risipit prea uÅŸor pe proiecte de mică anvergură care să contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri pe orizontală", a spus Maria Grapini. Evaziunea – singura reactie datorita supraimpozitarii
Maria Grapini s-a întâlnit la o discuÅ£ie informală, în Baia Mare, cu oameni de afaceri din industria turismului, întreprinderilor mici ÅŸi mijlocii, reprezentanÅ£i ai administraÅ£iei locale ÅŸi parlamentari din judeÅ£ul MaramureÅŸ. Oamenii de afaceri au sugerat ministrului Grapini să susÅ£ină implementare unor normative clare în privinÅ£a fiscalităţii pentru a se evita confuziile. Proprietarul unei afaceri din domeniul hotelier Martin Hulbar a spus că supraimpozitarea în turism a deschis drumul spre evaziunea fiscală agresivă la nivel naÅ£ional. "Anual plătim o serie de impozite care ne fac să trăim o mare amăgire ca ÅŸi contribuitori la bugetul statului când vedem că în turism e probabil cea mai mare evaziune fiscală. Sistemul de autoclasificare instituit în urmă cu mulÅ£i ani a dezechilibrat industria, iar cel mai afectat e turistul român ÅŸi străin cumpărător de servicii", a arătat Martin Hulbar. Maria Grapini a recunoscut că în domeniul turismului s-au comis o serie de greÅŸeli legislative, inclusiv prin introducerea sistemului de autoclasificare a pensiunilor turistice. "Cred că aceste greÅŸeli se pot îndrepta. E doar o chestiune de timp", a spus Maria Grapini. Omul de afaceri Ioan Bârta, care activează în domeniul industriei alimentare, a prezentat ministrului modul cum firme străine introduc pe piaÅ£a din România carne de pui achiziÅ£ionată la preÅ£ mic. "Se aduc pulpe de pui din Brazilia cumpărate cu 1 leu/kg ca să fie vândute în Å£ara noastră cu 10 – 14 lei /kg, iar din Olanda se aduce ficat de pui cumpărat cu 2 lei/kg ca să fie vândut cu 7 – 10 lei/kg. Din păcate un lucru aproape necunoscut de autorităţile sanitare – veterinare e că aceste produse din carne de pui sunt infectate în mare parte cu salmonela, de unde ÅŸi numărul ridicat de îmbolnăviri la copii ÅŸi adulÅ£i, cât ÅŸi diverse forme de cancer. ANSVSA ar trebui să fie mult mai riguroasă la produsele din carne venite din afara ţării", a arătat Ioan Bârta.
 

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.