Banul public trebuie cumpanit! De cine?

Banul public trebuie cumpanit! De cine?

0 148

Reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu, apreciaza ca o ‘cumpanire’ a banului public este foarte importanta pentru ca viitorul Romaniei sa nu fie distrus.
„Cred ca aceste vremuri pe care le traim nu sunt vremuri care sa dea posibilitatea unei risipe si cred ca acest lucru a constientizat si clasa politica. A face risipa in momentul de fata nu inseamna decat sa distrugem un viitor al acestei tari. De aceea, a cumpani banul public cu strictete este rolul cel mai important pe care Romania trebuie sa-l joace. O sa vedem in perioada urmatoare un control mai profund al acestor cheltuieli”, a declarat Tanasescu duminica, la un post privat de televiziune.
Tanasescu a explicat ca bugetul pentru 2012 va fi construit pe un curs de 4,3 lei pentru un euro si a apreciat ca o modificare a sistemului fiscal nu este oportuna ‘intr-o perioada de turbulente, de instabilitate pe pietele financiare internationale’.
In alta ordine de idei, reprezentantul Romaniei la FMI apreciaza ca este posibil ca sucursalele bancilor straine din Romania sa scoata bani din tara, in conditiile actuale de criza financiara, insa considera ca in urma summitului de la Bruxelles, liderii europeni au convenit ca aceasta situatie sa fie evitata. „Mentinerea expunerii subsidiarelor bancilor din Romania este cruciala. Si cred ca mesajul presedintelui Romaniei la aceasta reuniune, un mesaj care a fost imbratisat de toate statele, a facut ca in comunicatul final sa apara acea fraza referitoare la mentinerea expunerii subsidiarelor in toate tarile din Europa”, a afirmat Tanasescu, care a adaugat ca „exista aceasta potentiabilitate ca, in cazul in care parintii, mamele, tatii acestor subsidiare sa ceara o plecare a banilor, sa se intample”.
In opinia reprezentantului Romaniei la FMI, “retragerea banilor din subsidiarele bancilor straine reprezinta cea mai mare amenintare la adresa Romaniei”. Acesta a spus ca se discuta si posibilitatea de a relua un nou acord de tipul intelegerii de la Viena, prin care bancile-mama s-au angajat in 2009 sa mentina expunerile pe Romania.
Vorbind despre pachetul de ajutor financiar pentru Grecia si reducerea datoriei tarii cu 100 de miliarde de euro, Tanasescu a afirmat ca aceasta decizie a venit intr-un moment foarte important si are dubla semnificatie – oamenii politici europeni au ajuns la un consens si pachetul propus a creat expectatii foarte mari, generand credibilitate cu cresteri pe bursele asiatice, americane si europene.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.