Barroso relansează cuvântul care supără…
Nu e bine domnu’ presedinte, nu e bine!
Prin propunerea unei federaţii de state-naţiune, preşedintele Comisiei Europene a trasat, cam pe cont propriu, o cale "ambiţioasă" pentru UE. Ceea ce ridică inevitabil problema puterilor executivului de la Bruxelles şi cea a locului discret rezervat ţărilor membre, observă critic presa europeană.
Se incearca oare un CAER mai modrenizat?
Preşedintele Comisiei Europene a formulat mai multe propuneri, printre care una aproape emblematică: o "federaţie democratică de state-naţiune", care ar fi instaurată printr-un nou tratat european. "Barroso a vorbit pe şleau", lansează cu franchetze ziarul "Svenska Dagbladet ".
Cotidianul suedez observă că: "Propunerea de catre Barroso a unei uniuni bancare pentru a întări supravegherea băncilor era previzibilă. Dar el a mers ÅŸi mai departe spunând că UE "trebuie" să se îndrepte către o uniune fiscală care va conduce la o federaÅ£ie !
Se pare că dl Barroso consideră că nu există nicio limită la subiectele pe care le poate genera împreună cu colegii săi. […] Ideea dlui Barroso nu este nici judicioasă, nici de dorit, ÅŸi ne putem întreba dacă… el însuÅŸi o crede realistă!
Propunerea pare mai curând să fie un fel de a testa cât de departe poate merge UE în propunerile prin care ÅŸi-ar spori propria putere. Ceea ce poate suna ca o teorie a conspiraÅ£iei, desi nu este neapărat cazul. Dar poate fi…
Dragostea pentru proiectul european este puternică la Bruxelles, unde predomină o credinţă… romantică în frumuseÅ£ea unei Uniuni în care ţările se apropie constant unele de celelalte. Ceea ce nu face totuÅŸi ideile mai realiste. […]
Cu cât ţările din nucleul UE se îndreaptă mai mult către o federalizare sporită, cu atât mai mult riscă să se ajungă la o uniune divizată, în care ţările colaborează doar la diferite niveluri."