Basescu in vizita oficiala la Viena
Vizita oficiala pe care presedintele Traian Basescu o efectueaza luni in Austria, la invitatia omologului sau Heinz Fischer, sta sub problematica economica, generata de criza globala ce afecteaza ambele tari.
Seful statului a declarat, luni dimineata, inaintea plecarii, ca „miezul discutiilor ce vor avea loc la Viena este acela de a trece dincolo de politicile generale ale Uniunii Europene privind lupta impotriva efectelor crizei economice, Austria fiind al doilea investitor strain in Romania”.
Un alt subiect al discutiilor va fi legat, potrivit presedintelui Basescu, de valorificarea potentialului de transport si turistic al Dunarii.
In privinta problematicii europene, printre subiectele care vor constitui agenda discutiilor se vor afla, dupa cum a spus Traian Basescu, Balcanii de Vest – securitate si progresul acestei regiuni, in mod deosebit Muntenegru, Serbia in procesul de apropiere de UE, sinergia Marii Negre si, nu in ultimul rand, Acordul interguvernamental privind proiectul Nabucco.
Din delegatia oficiala a tarii noastre fac parte ministrul Afacerilor Externe, Cristian Diaconescu, ministrul Turismului, Elena Udrea, ministrul Economiei, Adriean Videanu, si guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.
Vizita sefului statului roman este una de raspuns la cea efectuata in 2006 de Heinz Fischer, la Bucuresti.
Istoricul relatiilor cu Austria
Romania stabileste, la 27 august 1920, relatii diplomatice la nivel de legatie cu Austria. In urma ocuparii Austriei de catre Germania, relatiile diplomatice dintre Romania si Austria sunt intrerupte la 5 aprilie 1938; legatia Romaniei din Viena este transformata in consulat general.
Dupa al Doilea Razboi Mondial, la 8 octombrie 1947, au fost stabilite relatii la nivel de reprezentanta politica. La 1 august 1955 Romania si Austria hotarasc transformarea reprezentantelor politice in misiuni diplomatice cu rang de legatie.
La 26 septembrie 1963 reprezentarea diplomatica a fost ridicata la rang de ambasada.
Presedintele Austriei, Thomas Klestil, a efectuat o vizita oficiala in Romania, in 1999 (18-19 mar). In 2006 (2-3 mai), presedintele austriac, Heinz Fischer, s-a aflat intr-o vizita oficiala in Romania.
Presedintele Ion Iliescu a efectuat vizite oficiale in Austria, in 1995 (10-12 oct.) si in 2002 (23-24 oct.).
Austria o prezenta masiva in Romania
Schimburile comerciale ale Romaniei cu Austria au atins, la finalul lunii septembrie 2008, nivelul de 2,635 miliarde de euro, in crestere fata de aceeasi perioada a anului 2007. Exporturile au fost de 558,7 milioane de euro, in crestere cu 0,03% fata de luna septembrie 2007, iar importurile de 2,076 miliarde de euro, in crestere cu 19,84% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Deficitul balantei comerciale este defavorabil partii romane, cu 1,518 miliarde de euro.
Conform evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului, la 31 octombrie 2008 erau inregistrate in Romania 5.320 societati mixte cu capital austriac, capitalul investit ridicandu-se la 3,15 miliarde de euro.