Basescu la Viena – reactii contradictoriii in presa
Traian Basescu nu este un barbat care sa se sperie de ape involburate, insa optimismul lui nu este intemeiat, pentru ca Romania s-a transformat dintr-un copil-minune intr-o tara care starneste ingrijorare, scrie presa austriaca, citata de NewsIn, dupa vizita de luni a presedintelui roman la Viena.
Die Presse
„Fara panica pe Titanic?”, se intreaba publicatia Die Presse, referindu-se la imaginea pe care presedintele Romaniei a transmis-o luni in Austria. „Traian Basescu nu se sperie de ape involburate, el a fost multi ani capitan al flotei comerciale romane. Astazi, el este presedintele Romaniei si afiseaza o atitudine relaxata fata de furtunile provocate de criza economica”, comenteaza Die Presse in editia de marti, citand declaratiile „sigure de sine” ale lui Traian Basescu, care a spus ca „Romania nu are nevoie de un pachet de salvare” nici din partea FMI si nici din partea UE.
Potrivit sefului statului, aceste imprumuturi nu sunt dictate de necesitate, asa cum s-a intamplat in Ungaria si Letonia, ci reprezinta doar mijloace de preventie.
Basescu a invocat ca dovada faptul ca FMI nu a impus conditii drastice, nefiind necesare reducerea salariilor functionarilor sau a pensiilor.
„Cu toate acestea, nu protestau functionarii din Romania exact din aceasta cauza luni? Despre asta se pare ca Basescu nu stie nimic, dand vehement din cap”, se intreaba cotidianul austriac.
Romania nu e in pragul naufragiului, dar s-a lovit deja de aisberg
Die Presse recunoaste ca Romania nu se afla inca in pragul naufragiului, dar sustine ca deja „s-a lovit de aisberg”.
„Din copilul-minune, cu rate de crestere incredibile, a devenit copilul-problema, care in scurt timp nu va mai avea capacitatea sa isi finanteze deficitul extern. In timp ce Basescu se chinuie sa faca atmosfera in Austria, cel mai mare investitor strain din Romania, delegatia FMI de la Bucuresti pregateste raportul necesar pentru acordarea celor 19 miliarde de euro – acei bani de care, dupa cum spune Basescu, Romania nici nu prea are nevoie”, observa ironic Die Presse.
Sursa citata aminteste si faptul ca romanii au luat credite de la filialele Raiffeisen, Bank Austria si Erste, de faptul ca isi alimenteaza masina de la OMV, cumpara material pentru case de la Baumax si lucreaza in alte 4.000 de firme cu capital austriac.
„Tara este dependenta de capital strain ca un pacient de la terapie intensiva de perfuziile sale”, conchide cotidianul.
Wiener Zeitung
Cotidianul pune accent pe faptul ca Traian Basescu a incercat sa asigure investitorii austrieci ca banii luati de la FMI si UE sunt numai o masura preventiva. „Asa cum a spus si seful statului, Heinz Fischer, vizita presedintelui Basescu intervine intr-o perioada ‘sensibila si importanta’. Iar in acest moment situatia din Romania este intr-adevar ‘sensibila’. Tara a fost lovita din plin de criza economica, iar acum are nevoie de aproape 20 de miliarde de la UE si FMI”, relateaza ziarul.
„Basescu a subliniat insa luni la Viena ca tara sa nu se afla aproape de colaps, iar imprumutul extern este numai o masura preventiva. Bancile din Romania ar fi solide, iar Traian Basescu a cerut ca in urmatoarea perioada actorii de pe piata sa actioneze precaut”, continua articolul din Wiener Zeitung.
Agentia de presa austriaca (APA)
APA il citeaza pe presedintele Camerei de Comert a Austriei, Cristoph Leitl, care a declarat ca „firmele austriece gasesc in continuare in Romania, in ciuda unor conditii economice dificile, oportunitati pentru investitii si transpunerea know-how-ului”. Leitl a insistat ca Romania ramane un partener economic important pentru Austria, cu imens potential, aratand ca firmele cu capital austriac nu se retrag din Romania, ci, din contra, si-au propus sa se dezvolte.
Potrivit APA, Basescu le-a multumit investitorilor austrieci pentru incredere si i-a asigurat ca sistemul bancar roman este solid. „In Romania nu ne confruntam cu o criza bancara. Imprumuturile externe sunt o centura de siguranta, nu un colac de salvare. Cel mai tare resimtim criza in sectorul exporturilor”, a declarat Traian Basescu.
Deutsche Welle
Desi tangajul navei e puternic, capitanul Basescu nu pare ingrijorat
Romania a devenit, intr-o clipa, din copilul minune cu o fantastica crestere economica, copilul problema care nu mai este in stare sa-si finanteze deficitul la export, apreciaza presa austriaca, dupa vizita presedintelui Basescu la Viena.
Un copil minune ne ingrijoreaza serios, titreaza Die Presse, despre vizita lui Traian Basescu in Austria, potrivit unei reviste a presei publicate, marti, de Deutsche Welle
Die Presse mentioneaza ca Traian Basescu „nu este persoana care sa manifeste nervozitate cand marea este rascolita de furtuna”. Publicatia mentioneaza ca presedintele roman a declarat, sigur pe sine, ca Romania nu ar avea nevoie de un pachet de ajutor nici de la Uniunea Europeana nici de la FMI, subliniind ca sumele solicitate nu ar fi decit masuri preventive, nefiind comparabile cu creditele de urgenta acordate Ungariei si Letoniei.
Cotidianul austriac mentioneaza, potrivit Deutsche Welle, ca partea romana sustine ca dovada afirmatiilor consta in faptul ca nu sunt severe conditiile furnizarii acestor credite si ca Romania nu a fost nevoita sa reduca salariile functionarilor si pensiile. Die Presse se intreaba insa de ce au protestat, in aceste conditii, functionarii, luni, la Bucuresti.
„Nici urma de panica pe Titanic? Mandra nava Romania – cea de-a doua economie in ordinea marimii printre noile state membre ale Uniunii Europene, nu se afla inca in pragul naufragiului, dar a fost zgariata deja de citeva aisberguri. In nici una din tarile aflate in plina transformare imaginea nu s-a modificat atit de brusc: din copilul minune cu o fantastica crestere economica, intr-o clipita Romania a devenit copilul problema care nu mai este in stare sa-si finanteze deficitul la export. Iar in timp ce presedintele Basescu vrea sa le insufle buna dispozitie austriecilor, care sunt cei mai mari investitori straini in Romania, la Bucuresti, o delegatie FMI pune la cale un raport care sa fixeze cadrele unui credit de circa 19 miliarde de Euro – bani de care tara, asa cum presedintele ei afirma, nu prea ar avea urgenta nevoie”, scrie Die Presse.
Cotidianul austriac conchide, potrivit Deutsche Welle, ca „tangajul navei este asadar destul de puternic, chiar daca, la Viena, capitanul Basescu nu pare a-si face griji prea mari”.
Wiener Zeitung noteaza, preluat de Deutsche Welle, ca, in optica presedintelui Austriei, Heinz Fischer, vizita omologului roman are loc intr-un moment „important si sensibil”. Publicatia noteaza ca situatia Romaniei este realmente sensibila, in pofida declaratiilor facute de Basescu, potrivit carora tara nu se afla nicidecum in pragul unui colaps, solicitarea de credite este doar o masura preventiva, bancile sunt solide, dar, recunoaste oaspetele roman, in viitor sunt necesare actiuni prudente.
Articolul insista adupra angajamentului austriac in Romania, mentionand ca acesta este unul din motivele pentru care relatiile economice bilaterale au stat in centrul convorbirilor purtate de cei doi presedinti.
De asemenea, Deutsche Welle noteaza ca portalul economic boerse-express scrie ca Austria ramine principalul investitor in Romania, citandu-se o afirmatie facuta de presedintele Basescu, potrivit careia in Romania nu exista o criza bancara iar creditele FMI si UE ar fi o centura de securitate si nu un colac de salvare.