Basescu preseaza Guvernul pentru a ingheta salariile si pensiile

Basescu preseaza Guvernul pentru a ingheta salariile si pensiile

0 226

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, intr-o emisiune la postul public de radio, ca nu va reactiona negativ daca Executivul va ajunge la o intelegere cu sindicatele astfel incat pentru sase luni sa fie inghetate salariile si pensiile.
Potrivit sefului statului, prioritatea ar trebui sa fie folosirea resurselor publice pentru dinamizarea economiei.
„In conditiile in care sunt un sustinator fara rezerve al maririi salariilor profesorilor sau al instituirii pensiei minime, nu voi reactiona negativ daca va exista o intelegere guvern-sindicate, pentru sase luni, sa se inghete toate salariile si pensiile. Vedem ce se intampla, cum functioneaza economia si ne dam seama daca putem aloca mai mult. Daca nu miscam economia, de unde sa strangi bani de pensii? Daca nu sunt salariati care sa contribuie la fondul de pensii, de unde sa acorzi salarii mai mari la profesori? Avem aceasta mare problema”, a spus Traian Basescu.
In opinia sa, Guvernul trebuie sa puna in miscare economia, sa „pompeze” bani pentru a crea locuri de munca si sa genereze venituri la buget.
„Eu nu as acuza cele doua partide de la guvernare daca ar spune romanilor: dragi romani, asta e situatia reala, propunem un moratoriu pe orice marire de salarii, pensii pentru sase luni, punem economia in miscare. Vedem care sunt rezultatele in bugetul de stat si apoi marim, incercand sa ne respectam angajamentele si tinand cont de faptul ca nu toate sunt angajamente imediate, cum este legea pentru salarizarea profesorilor, multe sunt obiective pana la sfarsitul mandatului, in 2012. Daca o asemenea abordare ar exista la Guvern, eu as sustine-o, mi s-ar parea extrem de rationala”, a declarat presedintele Basescu.
Potrivit acestuia, actualul Guvern nu a avut evaluarea corecta a deficitului bugetar, de 5,2%. El a adaugat ca Guvernul si-a luat angajamente pe o perioada de patru ani si, ca urmare, nu toate pot fi onorate pe termen scurt.
„Angajamentele Executivului sunt pentru patru ani si ideea ca trebuie acoperite acum, cand suntem constienti de o stare de criza economica, nu poate duce decat la colaps. Mi-as dori ca si bugetarii sa fie bine platiti, dar o actiune iresponsabila de a duce in salarii resursele financiare ale bugetului ar fi o mare eroare”, a sustinut seful statului.
El a spus ca exista dorinta de a se rezolva problema salarizarii profesorilor sau a majorarii punctului de pensie, dar a reiterat ca este esential sa se faca plata imediata a datoriilor catre agentii economici si sa se creeze noi locuri de munca.
Sindicalistii considera inacceptabila inghetarea salariilor si pensiilor pentru o perioada de sase luni. Marius Petcu, presedinte al CNSLR-Fratia, a afirmat ca mesajul lui Traian Basescu reprezinta „un test pe care il face presedintele”. Potrivit lui Petcu, inca o data se dovedeste ca masurile de austeritate trebuie suportate in primul rand de salariati.
„Ceea ce pot sa va spun este ca de ochii lumii ne-au aratat cum vor face ei reduceri in ceea ce priveste cheltuielile la nivelul administratiei centrale, dar grosul celor care sustin economia romaneasca, salariatii, vor trebui sa suporte aceasta forma de sacrificiu, inacceptabil din punctul nostru de vedere, in conditiile in care s-a discutat pe toate domeniile de activitate de cresteri de salarii”, a spus Petcu.
El a adaugat ca sindicalistii si-au atenuat pretentiile, tinand cont de criza financiara, dar inghetarea salariilor pe o perioada de sase luni este „inacceptabila, asa ca reactiile vor fi in consecinta”. Potrivit lui Petcu, o astfel de varianta putea fi acceptata daca dupa sase luni de sacrificiu vor putea fi recuperate pierderile asumate in aceasta prima parte a lunii, dar altfel, masura reprezinta „un pumn in gura bagat sindicatelor”.
Presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu, crede ca „o inghetare a salariilor in acest moment este imposibila, deoarece duce la reducere consumului si la acutizarea crizei.
Pentru Razvan C. Bobulescu, presedintele Federatiei Sindicatelor din Invatamantul Superior „Alma Mater”, gestul presedintelui este „o depasire a propriilor atributii, deoarece in Romania seful statului nu e premier”.
In acelasi timp, Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, crede ca presedintele Traian Basescu nu s-a referit la invatamant, atunci cand a facut aceasta propunere, deoarece cu 24 de ore inainte a spus ca salariile in invatamant trebuie sa creasca, conform legii, intr-o singura transa.
Deputatul democrat-liberal Cezar Preda este de parere ca declaratiile presedintelui Traian Basescu reprezinta un gir pentru actualul Guvern si masurile acestuia, necesare pentru a depasi actuala criza.
„Acesta declaratie poarta numele responsabilitate. (…) Parerea mea este ca presedintele isi asuma prin aceste declaratii un risc politic si electoral, demonstrand ca nu-l intereseaza alegerile prezidentiale”, a spus Preda.
In opinia deputatului democrat-liberal, seful statului „nu sugereaza guvernului adoptarea unei anumite masuri ci, prin aceste declaratii isi arata sustinerea pentru Guvern”.
Vicepresedintele PNL Puiu Hasotti considera ca afirmatiile presedintelui Traian Basescu referitoare la inghetarea salariilor si pensiilor reprezinta „o diversiune politica”.
„Este o diversiune politica a presedintelui Basescu. Salariile vor creste putin, astfel incat, marindu-se un pic, romanii sa fie multumiti cu mai putin decat cu deloc. Nu se va ajunge la inghetare. 100% nu”, a declarat Puiu Hasotti.
De aceeasi parere este si vicepresedintele PNL Ludovic Orban, care a criticat afirmatiile presedintelui Basescu privind inghetarea pentru sase luni a salariilor si pensiilor.
„Si-au batut joc de alegatori luandu-le ochii cu promisiuni rusinoase, iar acum, cand s-au vazut la guvernare, nu fac nimic din ceea ce au promis”, a spus Orban.
Europarlamentarul UDMR Iuliu Winkler considera ca masurile de austeritate si un eventual moratoriu asupra salariilor bugetare au sens doar in paralel cu masuri de stimulare economica eficienta.
„Masurile de austeritate, un eventual moratoriu asupra salariilor bugetare, isi au sensul doar in paralel cu masuri de stimulare economica eficienta. Romania isi poate pastra cresterea economica in 2009, iar asta o face sa fie una dintre tarile privilegiate ca state membre ale UE. Multe state membre vor fi in recesiune economica in 2009. Romania, dupa parerea mea, ar putea sa fie in crestere economica, daca planul de redresare si de sprijin al economiei va fi prioritar fata de masurile de austeritate”, a spus Winkler, care este membru al Comisiei pentru comert international a Parlamentului European.
El a mai declarat ca nu poate evalua, in acest moment, utilitatea masurii privind inghetarea salariilor si pensiilor, in contextul in care nu a fost elaborat proiectul legii bugetului de stat si nu se stie cu exactitate ce sectoare economice vor fi sustinute.
Bugetul pe 2009 va fi discutat in cursul serii de marti, in Biroul Politic coordonator Central al coalitiei PSD-PD-L, tinand cont si de rezultatele dicutiilor cu partenerii sociali.

Sursa: AGERPRES

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.