Basescu va fi coordonator sef al Parteneriatului Estic!
Visurile de „vendetta” impotriva lui Traian Basescu se pot dovedi doar niste sperante desarte pentru nenumaratii politicieni care nu s-au sfiit sa declare public ca abia asteapta sfarsitul actualului mandat prezidential. Numai ca, din cate se pare, rafuiala mult dorita va mai fi amanata, cel putin cu cativa ani. Pentru ca, din cate sustin sursele noastre, presedintele nu a glumit deloc cand a declarat recent ca, imediat dupa ce va pleca de la Palatul Cotroceni, „se va muta” la Chisinau.
Oras pe care il va vizita extrem de des, alaturi de capitalele altor cinci tari foste republici sovietice, susțin cei de la Național.
Presedintele Basescu va ajunge „jucator” in mai multe tari.
Se stia de anul trecut. Din informatiile intrate in posesia noastra, Jose Manuel Barroso si ceilalti lideri europeni reprezentativi se decisesera inca de acum un an cu privire la nominalizarea lui Traian Basescu pentru o importanta functie internationala pe care urmau sa i-o incredinteze presedintelui roman la sfarsitul mandatului sau. Ceea ce si explica riposta fara precedent a cancelariilor occidentale la incercarea de suspendare a lui Basescu. Acesta ar fi reprezentat o lovitura de imagine imposibil de reparat pentru seful statului, care isi vedea astfel compromise sansele unei cariere diplomatice internationale.
De altfel, in cele din urma a fost pus la curent cu planurile mai marilor europeni si premierul Victor Ponta, care a priceput mesajul si a devenit un adept neconditionat al coabitarii.
Parteneriatul Estic este un acord de asociere pe care Uniunea Europeana l-a incheiat cu Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Ucraina, Belarus si Republica Moldova. Iar incepand din 2015, coordonatorul sef al intregului proiect va deveni actualul presedinte al Romaniei.
Momentan, cele sase foste republici sovietice vor beneficia din partea UE de o serie de facilitati comerciale, similare cu sistemul american al „Natiunii celei mai favorizate”. Insa este prevazuta o ofensiva diplomatica tot mai fatisa pentru apropierea respectivelor tari de politica Bruxelles-ului, in detrimentul Moscovei. Iar Traian Basescu pare sa fi fost considerat persoana potrivita pentru a deveni un veritabil „varf de lance” care sa-l zgandareasca permanent pe Vladimir Putin.
Experimentul moldovean Lucrurile vor fi fortate in primul rand in Republica Moldova, pe care viitorul coordonator sef al Parteneriatului Estic are misiunea prioritara de a o pregati pentru o viitoare aderare la UE. Traian Basescu si-a luat deja in serios rolul, recenta sa vizita de la Chisinau fiind mai mult decat relevanta in acest sens. Iar daca sustinatorii actualului presedinte nu au decat motive de bucurie, sustinand ca numirea unui roman pe un post international de o asemenea importanta covarsitoare pentru extinderea Uniunii Europene nu poate fi decat benefica tarii noastre, pe adversarii politici ai acestuia vestea viitorului loc de munca al lui Basescu nu poate decat sa-i deprime.
Fie si pentru simplul fapt ca nici macar nu vor mai putea trage sperante ca se vor putea atinge de imunitatea acestuia, mai ales ca va fi una internationala si pe termen lung, de cel putin cativa ani.