Basmele de dupa juramant
Dupa ce a incurcat putintel borcanele de la tribuna, bagandu-se in mierea Patriarhului, Basescu a tinut sa sublinieze: “Nu am fost ales pentru ca am promis liniste, ci pentru ca mi-am asumat reformarea statului”.
Si inca ce reformare! Experienta primilor cinci ani este lamuritoare, iar dupa cum a jurat Basescu, la mai bine nun e putem astepta.
In primul sau discurs de la învestirea in cel de-al doilea mandat de presedinte al Romaniei, Traian Basescu a pledat pentru reforma politica a statului, pentru modenizarea mediului rural si a vorbit despre sperantele inca neimplinite puse de romani in urma cu 20 de ani. „A trecut vremea coalitiilor contra”.
„Incep prin a va ruga sa ne amintim impreuna ca in urma cu 20 de ani peste o mie de oameni si-au dat viata pentru libertate. [Oare sub ce pat se ascundea Basescu in timp ce altii mureau pentru libertate?, n.a.] In acesti 20 de ani, Romania a revenit in randurile tarilor democratice. Dupa o perioada de campanie electorala si conflicte, este momentul sa privim Romania cu responsabilitate. In 6 decembrie am fost reales presedinte al Romaniei pentru ca am fost perceput cel mai credibil vector al modernizarii. Nu am fost ales pentru ca am promis liniste, ci pentru ca mi-am asumat proiectul reformarii statului roman. Dupa doua decenii de la caderea comunismului, suntem la momentul realizarii reformei statului. Daca pierdem aceasta etapa condamnam generatiile viitoare la costuri sociale si economice inacceptabile. Ca presedinte al Romaniei in ultimii 5 ani, ca om care a fost reales, vreau sa va adresez un mesaj de incredere in Romania. Tara noastra trebuie sa se transforme. Nu cred ca romanii mai pot accepta sa existe privilegiati si defavorizati. Experienta acumulata in primul mandat ma va ajuta sa evit erori. Cred ca a trecut vremea coalitiilor contra. E vremea coalitiilor pro. Sa ne unim eforturile pentru a construi un viitor mai bun pentru romani”, a declarat Basescu in primul sau discurs rostit dupa juramant in fata Parlamentului.
„Vreau sa implinesc si sperantele pe care cetatenii si le-au pus in ultimii 20 de ani in clasa politica si societate. A existat dupa aderarea la UE si NATO sentimentul ca ne lipseste un obiectiv national. Acesta exista. El nu a fost invocat direct sau indirect doar de un singur candidat la prezidentiale. El este modernizarea Romaniei. In acest spirit de reconciliere, imi asum modernizarea Romaniei drept prioritatea absoluta a celui de-al doilea mandat al meu. Avem nevoie de o reconciliere in jurul unui proiect national, in care nimeni sa nu renunte la credinta sa, dar sa ne reunim in jurul unui bine comun. Sunt convins ca partidele vor cadea de acord asupra acestui obiectiv comun. Vom avea mai multa democratie daca vom face reforma Parlamentului, daca reforma justitiei si lupta contra coruptiei va continua. Avem nevoie de un nou contract intre stat si cetatean. Rostul statului este sa fie in slujba cetateanului. Un nou contract presupune si o alegere a prioritatilor in functie de interesul public. In acest sens, toate partidele trebuie sa renunte la excesul de numiri pe criterii politice. Ele sunt primul pas spre coruptie.[Dar partidul lui si premierul desemnat de el ce au facut? Nu cumva inversul?]. Niciun partid nu trebuie sa aiba tentatia sa se confunde cu statul”, a spus presedintele, care a vorbit si despre restantele societatii romanesti din ultimii 20 de ani:
„Societatea romaneasca are sentimentul ca nu s-a spus tot adevarul despre Revolutie, ca nu toti cei vinovati au fost pedepsiti. Cred ca adevarul nu are prêt si trebuie spus pana la capat”.
Basescu a trecut apoi la un pericol la adresa societatii: grupurile de interese.
„Un pericol la adresa democratiei il reprezinta influenta excesiva a unor grupuri politico-financiare asupra unor politicieni. Voi ramane adversarul oricarei tentative de oligarhizare a statului. Doresc sa reafirm separarea clara a afacerilor de politica. Fiecare este liber sa aleaga: binele public sau binele privat”.
„O prioritate a mandatului meu este modernizarea mediului rural. O politica economica fiscala coerenta va permite adoptarea monedei euro. Avem nevoie de politici de incurajare a clasei de mijloc. Ea este fundatia de echilibru national. Trebuie sa diminuam proportia celor care depind de stat”, a mai spus presedintele..
Basescu a vorbit si despre prioritatile sale legate de securitatea nationala, relatia cu Republica Moldova si parteneriatul cu SUA, rolul sindicatelor si disponibilitatea sa de a dialoga cu toate partidele.”
A revenit apoi la trecerea la unicameral.
„Imi exprim speranta ca relatiile dintre presedinte si Parlament se vor inscrie in limitele servirii intereselor generale. Stiu ca unii dintre dumneavoastra au privit cu ingrijorare convocarea referendumului pentru unicameral. Unul din scopuri este intarirea Parlamentului. Alegatorii au dreptul sa afle cum alesii le apara interesele. Reforma Constitutiei nu poate fi redusa la reforma Parlamentului. Nimeni nu are monopolul solutiilor corecte. Este nevoie de o larga dezbatere si de un larg consens”, a precizat Basescu.
„Imi propun sa raman un presedinte care lupta pentru poporul sau, care ii reprezinta pe toti cei 22 de milioane de romani „, a spus presedintele in final.
Da , tot discursul este frumos, suna bine si pare sa aiba viitor. Dar asa in discurs, adica in teoria de pe scena. Ce ne facem pana la practica? Ce putem gandi ca se va allege din discurs cand il cunoastem pe Basescu, ii cunoastem gandirea: cine nu este cu mine (de parerea mea) imi este dusman. Caci cum gandeste si actioneaza in fapt Traian Basescu nu poate decat sa aduca zurba in tara, atata vreme cat presedintele socoteste ca numai gandul sau este cel bun, ceilalti trebuind sa se supuna vointei sale ca san u fie catalogati in toate felurile si negative.
Credeti, in aceste imprejurari, in discursul basescian, in sinceritatea dorintei de transpunere in viata? Eu nu cred.
Dan Bota