Bătălia pe Cetăţuia Braşovului continuă
Municipalitatea trebuie să transmit, în această perioadă de regularizare documentele necesare către instanţă, după care magistraţii Curţii de Apel vor stabili şi termen în acest proces
Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, alături de Aro Palace, au depus apel la decizia Tribunalului Braşov. A fost una din ultimele actiuni ale tehnocratilor (decembrie 2016) Guvernului Ciolos. Ce-o fi avut și aștia cu Brașovul? Magistraţii dăduseră câştig de cauză statului român în procesul de revendicare a Cetăţuii. Printr-o soluţie emisă pe 2 octombrie, în procesul deschis de Primăria Braşov pentru revendicarea monumentului, instanţa a decis că proprietar nu este Aro Palace, prin SIF Transilvania, care în ultimii ani a deţinut obiectivul, ci Statul Român. Decizia a fost motivată prin faptul că Cetăţuia este monument istoric de interes naţional. Soluţia dată de Tribunalul Braşov nu a fost însă una definitivă, astfel că Aro Palace şi ministerele au atacat-o la Curtea de Apel Braşov. Municipalitatea trebuie să transmită în această perioadă de regularizare documentele necesare către instanţă după care magistraţii Curţii de Apel vor stabili şi termen în acest proces.
Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, este convins că, la finalul acestui proces, va exista o sentinţă definitivă şi executorie care să dea municipalităţii dreptate.
În timp ce instituţiile se judecă pentru dreptul de proprietate, Cetăţuia de pe Dealul Straja se degradează de la o zi la alta. Cetăţuia a fost începând cu secolul al XV-lea un punct important de apărare situat în afara Cetăţii Braşovului iar mai târziu a slujit drept depozit şi cazarmă a plăieşilor. Din secolul al XVIII-lea şi până în 1954 a funcţionat ca închisoare apoi depozit pentru Arhivele Statului Braşov până în 1975. Din 1981 după o amplă restaurare, Cetăţuia devenea un complex turistic cu specific medieval.
Vifor Rotar