Batalia pentru Camera Deputatilor, 3 modificari la Regulament pentru anularea...

Batalia pentru Camera Deputatilor,
3 modificari la Regulament pentru anularea Opozitiei

0 226

Lucrarile Camerei Deputatilor sunt blocate de la marea frauda realizata de Putere cu ajutorul Robertei Anastase. Toate tentativele la care s-a lucrat pentru depasirea situetiei s-au lovit de intransigenta PDL de a o schimba pe Anastase cu o alta persoana.

PSD si PNL: deblocarea activitatii Parlamentului vs schimbarea din functie a Robertei Anastase
Presedintele PSD, Victor Ponta,
a declarat, luni, dupa sedinta BPN, ca decizia de a debloca activitatea Parlamentului „sta in mana lui Traian Basescu”. „Facem inca odata un apel la Traian Basescu sa ia decizia de a debloca activitatea Parlamentului si in special a Camerei Deputatilor. (…) Daca Traian Basescu isi doreste cu adevarat sa putem discuta legea pensiilor, isi doreste cu adevarat sa discutam legea educatiei, daca vrea cu adevarat sa dezbatem bugetul Romaniei, atunci trebuie sa ii lase pe cei de la PDL sa aduca o alta persoana in fruntea Camerei Deputatilor, o persoana care sa nu fie dovedita ca a fraudat voturi, o persoana capabila, pana la urma, de echilibru (…) Traian Basescu trebuie sa-i lase pe cei de la PDL sa o schimbe pe Roberta Anastase din functie si de asemenea trebuie sa-i lase pe cei de la grupul independentilor sa-si continue activitatea asa cum sunt ei in acest moment” (…)
El a precizat ca din punctul de vedere al social-democratilor, exista deschiderea si dorinta de a se implica in proiectele legislative aflate in discutie, dar cu conditia ca Roberta Anastase sa fie schimbata din functie.

Crin Antonescu, a anuntat tot luni ca Liberalii nu vor mai discuta si negocia pe marginea modificarii Regulamentului Camerei Deputatilor decat in conditiile in care presedintele acestui for, Roberta Anastase, va demisiona. „Am decis sa sistam orice discutii (…) privitoare la modificari de Regulament al Camerei, la imbunatatirea activitatii in aceasta institutie, pana cand presedintele Camerei, doamna Roberta Anastase, nu demisioneaza. Noi am fost si ramanem cat se poate de deschisi tuturor propunerilor de ameliorare a activitatii Camerei Deputatilor, dar aceste lucruri sunt distincte de faptul ca doamna Roberta Anastase, dupa cele intamplate, nu mai poate conduce (…) Camera Deputatilor. Eu cred ca PD are minima obligatie si responsabilitate, daca vrea sa avem lucrari care sa se desfasoare normal in Parlamentul Romaniei, sa amendeze, prin schimbarea din aceasta functie, cele intamplate la Camera Deputatilor”, a spus Antonescu, la finalul sedintei Biroului Politic Central al partidului.
El a sustinut ca liberalii nu vor semna la Camera Deputatilor niciun acord pana cand Roberta Anastase nu-si da demisia.

Pana la urma, saptamana aceasta, PDL sustinut de partenerii de Coalitie (UDMR si fugarii de la Opozitie), a reusit sa impuna modificari la Regulamentul Camerei prin care spera sa deblocheze situatia de la Camera Deputatilor. Pentru a fi aplicate, noile prevederi, mai trebuiesc adoptate si de plen pentru a intra in vigoare.

Parlamentul fara …Opozitie!
Modificarile sunt practic o “inovatie” care va promova functionarea Camerei Deputatilor fara ca parlamentari opozitiei sa mai fie prezenti. Practic Comisia de Regulament a adoptat, joi, un amendament care permite Biroului Permanent sa-si desfasoare activitatea fara a fi necesara prezenta Opozitiei. Amendamentul permite deblocarea lucrarilor din Camera, dar daca parlamentarii PSD si PNL sunt prezenti, au majoritatea in Biroul Permanent si pot bloca proiectele Guvernului.
Primul amendament al Comisiei de Regulament a Camerei Deputatilor prevede modificarea Regulamentului intern, prin care materialele inscrise pe ordinea de zi a Biroului permanent se pot aproba sau respinge cu votul majoritatii celor prezenti, nemaifiind necesara intrunirea cvorumului. Blocajul Biroului Permanent al Camerei se producea, inainte de modificarea Regulamentului, in momentul in care reprezentantii PSD si PNL absentau de la sedinta si nu se intrunea cvorumul necesar, sedinta fiind suspendata. Opozitia are sapte membri in Biroul Permanent, in timp ce Puterea are doar 6 membri.
In Regulamentul Camerei Deputatilor nu este specificat ca sedinta se suspenda daca majoritatea membrilor nu este prezenta. Pana in prezent, lucrarile Biroului Permanent s-au desfasurat dupa uzanta parlamentara, o cutuma care permitea suspendarea decizilor si implicit suspendarea sedintei daca jumatate plus unu din membrii BP (mai exact sapte) nu erau prezenti.
Deputatii din Comisia de Regulament au introdus un amendament care prevede negru pe alb ca decizile se pot lua cu votul majoritatii celor prezenti. Practic, daca sunt prezenti la sedinta doar cei sase reprezentanti ai Puterii, ei pot decide prin vot ordinea de zi pentru plen si trimiterea proiectelor de lege la comisiile de specialitate.
Celelalte modificari se refera la perioada de depunere rapoartelor asupra proiectelor de lege -14 zile si obligatia ca presedintele Camerei sa convoace Biroul Permanent cel putin o data pe saptamana, de regula miercurea.
Toate modificarile la Regulamentul intern a fost adoptate de majoritatea membrilor comisiei, cu patru voturi pentru (PDL, UDMR, reprezentantul minoritatilor, reprezentantul independentilor) si un vot impotriva (PNL), reprezentantul PSD fiind absent.
Daca modificarile vor fi validate in plen, Puterea deblocheaza lucrarile Camerei Deputatilor si ar putea scapa de presiunea Opozitiei, care isi conditiona prezenta la sedinta Biroului Permanent de demiterea Robertei Anastase.
Amendamentele urmeaza sa fie inaintate Biroului permanent si supuse la vot in plenul Camerei Deputatilor, unde Puterea are majoritate.
PNL a anuntat deja ca va contesta la Curtea Constitutionala amendamentul, daca va fi adoptat de catre plen. Deputatul PNL, Ciprian Dobre, sustine ca modificarea incalca Constitutia Romaniei.

Horia D.R.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.