Batalia pentru sefia Senatului, Episodul – Vasile Blaga noul presedinte!

Batalia pentru sefia Senatului,
Episodul – Vasile Blaga noul presedinte!

0 151

Democrat-liberalul Vasile Blaga a fost ales luni, de plenul Senatului, in functia de presedinte al acestui for legislativ.
Senatorul PDL a obtinut 69 de voturi pentru si 63 impotriva.
Pentru functia de presedinte al Senatului a mai candidat alaturi de fostul ministru Vasile Blaga, sustinut de coalitia de guvernare, actualul presedinte al Comisiei pentru politica externa din Senat, Titus Corlatean (PSD), sustinut de grupurile USL. In favoarea acestuia din urma s-au exprimat 63 de senatori, iar impotriva 69 de senatori. Inca nu este cunoscut lungimea mandatului datorita contestatiilor depuse la CCR.
Voturile au fost numarate de o comisie speciala din care au facut parte Dumitru Constantin (PDL), Laurentiu Coca (PSD), Titus Pasca (PNL), Bokor Tiberiu (UDMR), Vasile Nedelcu (independenti).
Sedinta plenului Senatului a fost prezidata de vicepresedintele democrat-liberal al Senatului, Petru Filip, cel care a detinut interimar sefia acestui for legislativ dupa revocarea lui Mircea Geoana, si de secretarii democrat-liberali ai Senatului, Orest Onofrei si Gheorghe David.
Vasile Blaga – onorat si fara frica
Democrat-liberalul Vasile Blaga s-a declarat onorat, luni, de votul colegilor din coalitie si sustinerea acestora pentru functia de presedinte al Senatului.
El a spus ca nu are retineri in a prelua functia si este cel mai putin interesat de posibilitatea de a avea un mandat scurt in fruntea Senatului.
”M-a onorat votul colegilor din grupurile parlamentare ale PDL, ale UDMR, UNPR. M-au votat in unanimitate. Au fost si doua greseli la unii colegi de vot. (…) Nu as vrea sa se speculeze (n.r.votul gresit). Acest lucru ma obliga (n.r.functia de presedinte al Senatului) si o sa fac tot posibilul sa conduc Senatul in conformitate cu Constitutia, statutul si regulamentul”, a adaugat Blaga.
Noul presedinte al Senatului a spus ca nu este „speriat” de faptul ca PSD va sesiza Curtea Constitutionala in legatura cu sefia Senatului.
”Nu ma sperie sesizarea PSD la Curtea Constitutionala si nici a lui Mircea Geoana. Este dreptul lor sa o faca. Juristii nostri considera ca ea nu are obiect. (…) Dar aceasta nu este problema mea. (…) Colegi juristi cu foarte multa experienta, Gyorgy Frunda si cei din PSD si PNL, PDL nu s-a pronuntat, au spus ca dl Geoana nu avea nicio calitate de a face un astfel de demers. Nu am spus-o noi, au spus-o colegii domniei sale din PSD si PNL”, a punctat Blaga.

Mircea Geoana – o infrangere rusinoasa pentru Opozitie
Fostul presedinte al Senatului, Mircea Geoana, a declarat luni ca este o ‘infrangere rusinoasa’ faptul ca Opozitia a pierdut functia de presedinte al Senatului in fata Puterii, fiind ales in aceasta functie democrat-liberalul Vasile Blaga.
“Ceea ce a inceput ca o improvizatie a USL-ului s-a terminat cu un dezastru pentru Opozitie. Este o infrangere rusinoasa. (…) A meritat cu varf si indesat ca Vasile Blaga sa fie ales presedintele Senatului. Tot ce inseamna functii in statul roman sunt dominate de actuala Putere si ultima reduta care mai rezista in fata acestui asalt brutal era Senatul. (…) Astazi, capacitatea Opozitiei de a lupta cu actuala Putere este foarte slaba”, a spus acesta.
Geoana a adaugat ca prin votarea intr-o maniera disciplinata a lui Vasile Blaga s-au rezolvat mai multe lucruri care inca nu erau clare la nivelul majoritatii, intre care “problema fracturilor existente in PDL dupa Congresul in care Blaga a candidat pentru sefia acestui partid (PDL-n.r.)”.
“Taberei Blaga i s-a oferit o compensare si o functie extrem de importanta. S-a reusit recimentarea majoritatii si crearea unei senzatii de forta din partea actualei Puteri. Majoritatea iese intarita din aceasta situatie. Si UDMR, care a emis initial pretentii, a obtinut o functie importanta in structura Guvernului”, a mai spus fostul presedinte al Senatului.

Mircea Geoana s-a referit si la consecintele faptului ca Opozitia a pierdut cea de-a doua functie in stat, afirmand ca este clar ca ‘orice incercare a Opozitiei legata de caderea bugetului, de o eventuala motiune de cenzura sau suspendarea presedintelui Basescu sunt practic sortite esecului’.
“Daca ar fi sa glumim, am putea spune ca cei doi co-lideri ai USL (Victor Ponta si Crin Antonescu -n.r.) vor spune senini la televiziune: ‘Am infrant’. Cred ca cei care mai aveau indoieli cu privire la slaba capacitate de management a acestora au inceput sa se lamureasca. Cred ca vocile de nemultumire, care erau relativ restranse in interiorul celor doua partide, vor creste in intensitate. Cred ca asistam de fapt la inceputul sfarsitului celor doi lideri ai USL. Tara are nevoie in acest moment de o alternativa”, a mai spus acesta.

USL contesta la CCR
Liderii Uniunii Social Liberale (USL) Victor Ponta si Crin Antonescu au declarat luni, dupa sedinta USL, ca in privinta alegerii noului presedinte al Senatului Opozitia pleaca de la ideea ca trebuie respectata decizia 601 a Curtii Constitutionale a Romaniei (CCR), potrivit careia numai grupul senatorial al PSD are dreptul sa propuna un candidat pentru conducerea Senatului, iar in cazul in care aceasta nu va fi respectata, se va face contestatie la CCR.
„Sunt niste lucruri foarte simple. Noi avem doua lucruri de facut. La capitolul procedural, indiferent ca au candidat comun sau nu au candidat, sa le spunem ca in interpretarea noastra si de altfel, nu e vorba de mare interpretare, ca scrie negru pe alb, singurul care are dreptul sa faca propuneri este grupul senatorial al PSD. Dincolo de asta, orice turnura vor lua dezbaterile si in orice forma se va ajunge la vot, toti senatorii PSD, PNL si PC ii vor acorda votul domnului senator Titus Corlatean. Numaram si vedem. Punct”, a spus presedintele PNL, Crin Antonescu.
De asemenea, liderul PSD, Victor Ponta, a declarat ca daca va fi cazul, se va face cu siguranta o contestatie la Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu privire la nerespectarea de catre formatiunile coalitiei de guvernare a procedurii privind schimbarea presedintelui Senatului. „Noi nu plecam de la ideea ca o decizie a CCR nu se va respecta. Daca se va intampla, vom discuta in limite constitutionale (…) Din fericire, Curtea s-a pronuntat deja. Eventual, daca facem un nou demers, va fi doar pentru a reitera ceea ce au spus, pentru ca spre deosebire de domnul presedinte Traian Basescu, eu nu cred ca cei de la Curtea Constitutionala sunt niste penibili, cum i-a numit Basescu. O sa le fie aproape imposibil sa scrie invers decat au scris in decizia 601, care este foarte clara, se spune negru pe alb: nu poate fi revocat decat si poate fi inlocuit cu cineva din acelasi grup”, a afirmat Ponta.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.