Batalia politica pentru Aeroportul Brasov

Batalia politica pentru Aeroportul Brasov

0 237

Proiectul construirii Aeroportului International Brasov – Ghimbav este sub semnul intrebarii, in conditiile in care situatia terenului aferent acestei investitii este incerta. Guvernul Tariceanu a alocat Consiliului Judetean Brasov prin Ordonanta de Urgenta nr. 41/2007 200 de hectare la Ghimbav, pentru construirea obiectivului. Ordonanta a fost aprobata in acelasi an de Senatul Romaniei, insa plenul Camerei Deputatilor a decis s-o retrimita la Comisia pentru agricultura spre a fi reanalizata, in urma interventiei parlamentarilor Partidului Democrat-Liberal. Si asta, in ciuda faptului ca in februarie 2009, actul normativ primise avizul favorabil al comisiei mentionate. In aceasta situatie se poate spune ca proiectul Aeroportului International Brasov – Ghimbav este „in aer” pana cand situatia terenului va fi reglementata. In aceasta saptamana, in Camera Deputatilor se va pune din nou in discutie Ordonanta 41 si implicit Aeroportul International Brasov – Ghimbav, iar votul alesilor va fi decisiv pentru soarta proiectului.

Efectele ordonantei – zeci de miliarde de lei vechi cheltuiti
In demersul lor de a bloca aeroportul cu orice pret, opozantii proiectului nu tin cont ca Ordonanta 41 a produs deja efecte. Din momentul emiterii, Consiliul Judetean Brasov s-a intabulat cu cele 200 de hectare, a realizat licitatia internationala pentru proiectarea, construirea, operarea si intretinerea viitorului aeroport, a inceput negocierile pentru schimbul de terenuri cu particularii din zona, a facut studii si proiecte, a obtinut aprobari si avize, inclusiv Acordul de Mediu, a inceput diverse lucrari. Atat Consiliul Judetean Brasov, cat si firma canadiana care a castigat licitatia – Intelcan Technosystems Inc., au investit pana acum sume importante. Consiliul Judetean Brasov a cheltuit 57 de miliarde de lei vechi, fiind in curs de derulare proiecte premergatoare demararii lucrarilor, precum schimbarea sursei de alimentare cu apa a comunei Halchiu, dezafectarea unor puturi si a unui rezervor de apa de pe amplasament, realizarea actelor notariale pentru schimbul de terenuri cu proprietarii particulari din zona sau costruirea altui drum de acces spre locatia aeroportului. La randul ei, firma Intelcan a cheltuit pana in prezent peste 2 milioane de dolari pe proiectare, studii economice si de trafic. In momentul in care ordonanta ar fi aprobata in Camera Deputatilor, amplasamentul ar putea fi predat imediat constructorului pentru a incepe santierul. „Exista un pericol real ca in cazul in care Camera Deputatilor decide sa respinga Ordonanta 41, sa se piarda sume foarte mari de bani. Cine va suporta aceste pierderi, daca aeroportul nu se va face”, se intreaba presedintele Consiliului Judetean Brasov, Aristotel Cancescu. El aminteste faptul ca de-a lungul timpului, toate fortele politice reprezentate in Consiliul Judetean Brasov, inclusiv alesii PD-L, au aprobat hotararile privind aeroportul, existand un consens politic pe acest subiect.

Mai multe banci vor sa finanteze investitia
Ingrijorator este faptul ca actuala stare de lucruri intervine tocmai in momentul in care negocierile dintre autoritatile judetene si banci s-au incheiat, montajul financiar a fost pus la punct si mai multe institutii bancare romanesti si straine sunt pe punctul sa acorde finantare pentru realizarea aeroportului. Inclusiv oficialii Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare s-au interesat de proiect si au incredere in el. De altfel, necesitatea investitiei este certificata de un studiu realizat de firma de consultanta Mott MacDonald, o autoritate recunoscuta la nivel international. „Tergiversarea aprobarii terenului pentru aeroport in Camera Deputatilor este nejustificata si are conotatii politice. Ea nu este intemeiata pe ratiuni de natura juridica sau economico-sociala, ci pe motivatii de natura subiectiva care denota ostilitate fata de judetul Brasov si rea-vointa”, mai spune seful administratie judetene.

Aeroportul, o sansa pentru Brasov, Covasna si Harghita
Necesitatea unui aeroport international la Brasov nu poate fi pusa in discutie. Toate studiile romanesti si straine alaturi de auditul extern au aratat ca atat valoarea proiectului (100 milioane euro), cat si dimensionarea capacitatii (1 milion de pasageri/an si 250.000 de tone/an cargo) sunt corect determinate, ca o asemenea investitie este fezabila si vitala nu numai pentru judetul Brasov, ci pentru intreaga zona. Un aeroport international la Brasov va avea un impact extraordinar in ceea ce priveste dezvoltarea turismului in centrul tarii si cresterea numarului de investitii straine, fapt care va determina o restructurare din punct de vedere economic a zonei Brasov – Covasna – Harghita.
„Brasovul nu a avut parte niciodata pana acum o investitie straina atat de mare. Sa nu uitam ca acest aeroport nu se face cu banii nostri. Intr-un judet macinat de criza economica, in care s-au pierdut peste 150.000 de locuri de munca in ultimii ani si in care somajul este in crestere, atingand 7% din forta de munca – ceea ce inseamna 17 mii de oameni ramasi fara loc de munca, este o nebunie sa se renunte la o asemenea investitie”, afirma Aristotel Cancescu.

Sursa: Evenimentul Zilei

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.