Bautorii speriati de scumpirea alcolului

Bautorii speriati de scumpirea alcolului

0 296

Un roman din doi ar cumpara mai putin alcool daca pretul ar creste cu 25%, dovedind cea mai mare sensibilitate la pret dintre cetatenii UE, in timp ce in statele invecinate Bulgaria si Ungaria numarul celor care ar reduce consumul la un pret mai mare reprezinta 44%, respectiv 31%.
In acelasi timp, 22% dintre romani ar cumpara mai mult alcool, daca pretul ar scadea cu 25%, ocupand locul sase in UE.
Nivelul este apropiat de cel din Bulgaria (28%), dar mult mai ridicat comparativ cu Ungaria (9%), potrivit rezultatelor unui chestionar despre atitudinea europenilor fata de alcool, publicat pe site-ul Comisiei Europene.
„Romanii exprima, mai mult decat locuitorii din alte state ale Uniunii Europene, ca sunt sensibili la schimbarile de pret, 50% dintre respondenti declarand ca ar cumpara mai putin alcool daca pretul acestuia ar creste cu 25%. (…) Se poate presupune ca in unele state sensibilitatea la pret este influentata de raportul dintre puterea de cumparare si pretul alcoolului”, se spune in analiza.
De asemenea, 53% dintre respondentii romani considera ca majorarea pretului ar reduce consumul de alcool al tinerilor si al bautorilor inraiti.
Romanii sunt pe primul loc in UE, la egalitate cu Malta, in ceea ce priveste numarul de respondenti care sunt de acord cu plasarea pe sticlele de bautura a avertismentelor privind riscurile consumului de alcool pentru femeile insarcinate si soferi.
Romanii sunt pe primul loc si la increderea in eficienta controalelor Politiei in reducerea consumul de alcool al soferilor.
„Cei mai convinsi de eficacitatea controalelor Politiei in reducerea consumului de alcool inainte de a urca la volan sunt romanii ( 92% dintre respondenti), la egalitate cu grecii si urmati de irlandezi – 91%, maltezi – 91%, spanioli -90%, suedezi – 90% si bulgari – 88%”, se spune in studiu.
Romanii sunt si printre cei mai responsabili europeni, mai mult de doua treimi (68%) fiind de parere ca responsabilitatea pentru protejarea impotriva efectelor negative ale alcoolului revine individului, si nu autoritatilor. La acest capitol Romania se plaseaza pe pozitia a treia in randul tarilor UE.
Studiul arata ca, atunci cand beau, romanii consuma de regula 1-2 pahare (56%), numai 20% consumand 3-4 pahare, iar 6% mai mult de patru pahare. Restul de 12% consuma mai putin de un pahar.
Analiza a fost realizata in lunile octombrie si noiembrie ale anului trecut, de care consortiul TNS Opinion & Social, la cererea Comisiei Europene. Interviurile au vizat un numar total de aproape 29.000 de persoane din statele UE, din Romania si Bulgaria, care la acea data nu aderasera (ambele state au aderat la UE la 1 ianuarie 2007), Croatia (stat candidat la UE) si comunitatea cipriotilor turci.

COMENTARII

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.